10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Luštica Bay“ – Izgradnja luksuznog turističkog grada teče po planu

Izgradnja 1,1 milijardu eura vrijednog novog turističkog grada Luštica Bay na skoro 7 miliona kvadrata tivatskog dijela poluostrva Luštica, ide planiranom dinamikom, a aktivnosti se postepeno ubrzavaju, pa će u posljednjem kvartalu naredne godine početi i izgradnja prvog od ukupno sedam hotela – poručili su danas čelnici „Luštice Development“ (LD) u susretu sa novinarima.

Do sada je egipatsko-švajcarski „Orascom“ u realizaciju tog projekta uložio preko 50 milioan eura, a sličan godišnji nivo investicija biće zadržan i u narednom periodu.

„Izgradnju prvog hotela počinjemo u posljednjem kvartalu naredne godine. Trenutno smo u pregovorima sa nekoliko međunarodno priznatih hotelskih brendova vezano za upravljanje tim hotelom. Iskustvo „Orascoma“ u drugim djelovima svijeta i mogućnost da iskoristi postojeću saradnju sa međunarodnim hotelskim lancima, kao što su „The Chedi“, „Movenpick“, „Mariott“, „Club Med“, „Sheraton and Sofitel“, daje nam povjerenje da ćemo zaključiti sporazum sa operatorom.“- kazao je izvršni direktor Luštica Development, Daren Gibson.

On je istakao da se od ukupno 7 miliona, trenutno razvija prva faza projekta Luštica Bay na oko 4,4 miliona kvadrata potpuno netaknute divljine poluostrva Luštica što ovaj projekat čini najvećom greenfiled investicijom u ovom dijelu Evrope. Ukupno će se objektima pokriti samo 6 posto površine koju je Vlada Crne Gore dala u zakup „Orascomu“, a 94 odsto ostaće netaknuta priroda što projekat Luštica Bay, čini jednim od „najzelenijih“ na svijetu.

Photo: Boka News - Luštica Bay
Photo: Boka News – Luštica Bay

Master plan predviđa izgradnju 7 hotela, više od 1.000 stanova, 500 vila i luksuznih apartnama, dvije marine sa ukupno 220 vezova za jahte, profesionalnog golf terena sa 18 rupa na oko milion kvadrata, te 2.500 kvadrata poslovnog prostora, te objekata poput škola i medicinskog centra kako bi Luštica Bay bio potpuno samoodrživ novi grad. Uz obilno korišćenje prirodnih materijala, posebno kamena i drveta, te dizajn prilagođen mediteranskom ambijentu i graditeljskoj baštini Boke, Luštica Bay imaće i spostvenu poljoprivrednu zonu za proizvodnju zdrave hrane i autentičnih lokalnih prehrambenih proizvoda.[quote_box_right]Master plan predviđa izgradnju 7 hotela, više od 1.000 stanova, 500 vila i luksuznih apartnama, dvije marine sa ukupno 220 vezova za jahte, profesionalnog golf terena sa 18 rupa na oko milion kvadrata, te 2.500 kvadrata poslovnog prostora, te objekata poput škola i medicinskog centra kako bi Luštica Bay bio potpuno samoodrživ novi grad.[/quote_box_right]

Gibson je kazao da će kupcima u prvj polovini naredne godine biti predata 72 stana u prvih deset zgrada Luštica Baya čija je izgradnja u završnoj fazi, a da će prva od dvije marine biti u funkciji 2017 godine jer je već završeno 90 odsto radova na primarnom lukobranu, započet je sekundarni, a u toku su i radovi na pripremi obale nove marine. Uskoro počinjej izgradnja još 16 zgrada sa novih 88 stanova, te prvog hotela ranga 4 zvjezdice, površine 48 hiljada kvadrata sa 300 soba.

Novinari su bili u prilici da obiđu i jednu od novih zgrada o čijim im je karakteristikama govorio direktor izgradnje LD, Omar Farid. Uz maksimalnu usklađenost arhitekture i materijalizacije objekata sa lokalnim arhitekstonskim nasljeđem, sve zgrade Luštica Bay-a posebno karakteriše njihova ekološka i energetski efikasna orijentacija,zbog čega su sve one i sertifikovane po američkog LEED Silver standardu.

Najčitanije