Luštica Bay: Za infrastrukturu 90 miliona eura

Luštica Bay
Luštica Bay

Infrastruktura vrijedna oko 90 miliona eura biće izgrađena u kompleksu Luštica Bay, čime se ovaj projekat svrstava u jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.

Novi turističko naselje Luštica Bay, na tivatskom dijelu poluostrva Luštica u koji će biti uloženo 1.1 milijarda eura, najveća je investicija i jedini „greenfield“ projekat u Crnoj Gori.

“Luštica Bay je veliki projekat i kada je u pitanju infrastruktura, zato što razvijamo novu turističku zajednicu na lokaciji koja ne posjeduje ni elementarnu infrastrukturu. Planiramo izgradnju 30 kilometara saobraćajnica, 43 trafostanice, četiri rezervoara za vodu, te postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje će potom biti upotrijebljene za navodnjavanje. Ukupna vrijednost ovih radova je oko 90 miliona eura”, saopštio je direktor planiranja i izgradnje u Luštica Bay, Robert Peri /Robert Perry/.

U naselju će biti izgrađen veliki rezervoar kao glavni prijemnik voda za Luštica Bay koji će biti povezan sa četiri manja distribuciona rezervoara za pojedine zone. Snabdijevanje električnom energijom biće obezbijeđeno kroz sistem trafostanica od 10/0,4 kilovolt-ampera  (kVA) i velikom trafostanicom 35/10 kVA. Za sada Luštica Bay raspolaže postrojenjem za preradu otpadnih voda manjeg kapaciteta za opsluživanje dvije grupe zgrada koje su završene u aprilu prošle godine

Već je izgrađeno 4,8 km otvorenih saobraćajnih koridora,od čega jedan dio sa završnim slojem i instalacijama (kablovima, cijevima, kanalima za kišnicu, kanalizacionim kolektorima i telekomunikacijama).

Luštica Bay
Luštica Bay

Jedna trafostanica10/0,4 (kVA)  je već u pogonu sa privremenim priključenjem na elektromrežu Opštine Tivat u Pržnu.

U procesu izrade glavnog dizajna su četiri nove trafo stanice, uključujući glavni rezervoar za vodu sa 2000 m3 kapaciteta. U fazi projektovanja je i koncept kolektora otpadnih voda koji uključuje i postrojenje za prečišćavanje, a koji treba da opslužuje objekte izgrađene u prvoj fazi razvoja Luštica Bay.

„Postrojenja za preradu otpadnih voda biće izgrađena za prostor detaljnog urbanističkog plana (DUP) Donji Radovići zapad i DUP Donji Radovići centar. Jedno postrojenje će biti građeno u fazama, prateći razoj naselja do punog kapaciteta. Pitanje vodosnabdijevanja je ključno zbog zahtjeva za navodnjavanjem golf terena. Kapacitet raspoložive vode za preradu iz projekta Luštica Bay trenutno neće biti dovoljan za navodnjavanje golf terena i na tome kompanija intenzivno radi“, saopštila je menadžerka dizajna i planiranja u Luštica Development Spomenka Šotra.

Buduće naselje planirano je da ponudi sedam hotela, dvije marine, prvi golf teren, rezidencijalne objekte, gradsko jezgro sa neophodnim sadržajima poput škola, medicinske ustanove, policijske i vatrogasne stanice, te poljoprivredna dobra.

Luštica Bay je istovremeno i jedan od najvećih “eco-friendly” projekata u Crnoj Gori.

„Projekat odlikuje minimalna izgrađenost i maksimalna posvećenost prirodi. Više od 90 odsto teritorije od gotovo sedam miliona metara kvadratnih činiće netaknuta priroda, golf i drugi sportski tereni i staze, i obradivo zemljište. Primjenjujemo princip pažljivog planiranja i upotrebe lokalnih materijala. Sa ciljem da se dostignu najviši standardi a jedinstvene karakteristike prostora da budu udobne za opuštanje i razonodu, objavili smo pozivni konkurs za Idejno rješenje Marine sa šetalištem i kontaktnim zonama u liniji pored vode. Mjesto ima velike potencijale da postane najatraktivniji prostor sa novim objektima potrebnim za naselje Luštica Bay, ali i široj zajednici,” dodao je Peri.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.