Lungo mare od 800 hiljada eura – dugo čekana kapitalna investicija u Krašićima

Opština Tivat ponovno raspisala tender za dugo čekanu kapitalnu investiciju u Krašičima

Nakon što je državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki odbacila žalbu koju je na tendersku domumentaciju podnijela podgorička kompanija „Respect“, Opština Tivat protekle sedmice je ponovno objavila tender za izbor izvođača radova na izgradnji lungo mare pješačke staze u Krašićima, vrijedan 800 hiljada eura.

Tu investiciju na koju se već duže vrijeme čeka i koja bi trebalo da postepeno riješi problem sa nelegalnom privatizacijom i betonizacijom obale u Krašićima, zajedno će realizovati Opština i JP „Morsko dobro“.

Riječ je o prvoj fazi izgradnje lungo mare staze u dužini od 400 metara od kraja Krašića na dijelu prema Petrovićima, istočno prema centru tog poznatog vikendaškog naselja na obali Luštice u Tivatskom zalivu. Proteklih godina ovdje su zahvaljujući kontroverznim riješenjima iz Državne studije lokacije „Krašići“ koju je naručila i donijela Vlada, na do tada uskom pojasu prirodne kamenite morske obale ispod trase lokalnog puta za Rose, izgrađene brojne nove privatne luksuzne vile crnogorskih, srpskih i ruskih biznismena i političara. Među njima je i vila bivšeg ministra finansija aktuelnog guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića (DPS) i drugih režimu bliskih tajkuna. Najveći broj njih je, nakon što su sagradili vile sa temeljima bukvalno u moru, sebi napravio private ponte ispred kuća na koje ne dozvoljava pristup bilo kome, zbog čega su brojni vikendaši iz Krašića koji imaju objekte iznad trase lokalnog puta, proteklih godina u više navrata protestovali jer su skoro potpuno ostali bez nekada javnih i svima dostupnih plaža na ovom dijelu obale Tivatskog zaliva.

Vikendaši su čak pred Ustavnim sudom pokrenuli i postupak ocjene ustavnosti DSL „Krašići“ i postupka njenog donošenja, traživši da se u međuvremenu stavi moratorijum na primjenu tog plansog dokumenta koji je rezultirao svojevrsnim urbanističkim hororom i uništavanjem prostora, ali se Ustavni sud ni nakon skoro godinu dana od podnošenja te inicijative, o njoj još nije izjasnio.

Prema tenderskoj domunetaciji koju je pripremila Direkcija za investicije Opštine Tivat, ponude zainteresovanih građevinskih preduzimača za gradnju prve faze lungo mare staze u Krašićima, primaju se do 10.avgusta kada će one biti i javno otvorene u 12 časova. Radovi će se inače, vršiti kako na kopnu, tako i u moru do dubine od 2,5 metara, a rok za njihov završetak je 90 dana od dana potpisivanja ugovora. O razmjerama u međuvremenu učinjene uzurpacije obale u Krašićima govori i podatak da će izvođač radova na prvoj trasi lungo mare pješačke staze u tom naselju, morati da prije gradnje sruši i ukloni oko 3,3 hiljade kvadrata nelegalno napravljenih  ponti i terasa, 324 kvadata nelegalnih stepeništa kao i 398 metara dužine bespravno podignutih zidova koji zadiru u trasu javnog obalnog šetališta.

10 Komentari

 1. Autor ovog komentara je u par navrata u proteklih par godina, ne bas biranim recima (ne moze se reci da nije imao povoda za takav stil pisanja) ukazivao na devastaciju krasicka PLAZE.

  Cak i da tivatska opstina, koja je glavni krivac za ovaj haos, jer NIJE pre izdavanja dozvola za izgradnju kuca (citaj devastaciju PLAZE) izgradila, po Drzavnoj studiji predvidjenu pesacku stazu uz morsku obalu, ipak izvede ovih nedovoljnih 400 metara, i dalje ostaju brojne sporne situacije. Evo samo nekih:

  – Ovih 400 metara pesacke staze uz more ne pokriva ni 50% potrebne deonice.

  – Ostaje nejasno, zasto prilikom izgradnje ove prve deonice pesacke staze, nije predvidjeno izvodjenje i
  kraka kanalizacije uz obalu, koji je takodje predvidjen Drzavnom studiom i koji je tivatska opstina takodje
  bila duzna da izvede pre nego sto je dala dozvole za izgradnju kuca (citaj devastaciju PLAZE). Jedino tako bi
  bio izbegnut moguci scenario izlivanja fekalija u more iz novoizgradjenih kuca-bar u teoriji, jer vecinski delovi
  izvedene kanalizacije jos uvek nisu u funkciji iako su zavrsenii pre par godina.

  – Visine nekih novoizvedenih kuca, a sve su imale projekte i dozvole za gradnju, su vise nego duplo vece od
  onoga sto dozvoljava Drzavna studija. Rec je o spratnosti u odnosu na niveletu lokalnog puta koja bi trebala
  da bude maksimum jedna etaza dok neke sporne kuce “strce” dve, do cak i dve ipo spratne visine.

  Sve u svemu, da su podanici DPS-a u tivatskoj opstini, bar ispostovali USTAV svoje drzave, koji garantuje prohodnost duz morske obale, ako su vec pognuli glave na mnoge, bojim se svesno ucinjene propuste, te prvo izveli lungo mare, sve bi ovo proslo sa manje stresnih situacija i puno jeftinije, bar kada su u pitanju budzetska sredstva opstine-poreskih obveznika. Ovako, bojim se, imacemo sudske sporove koji ce se “razvlaciti” decenijama.

 2. Brao vi ga…alote se malo..este tresani..oliti išempijani…nebore da ste u konfužijonu…ma ni anke da se prisaberemo,od onijeg obećanja…te nam sve ćeta…cvijeće i tako to…nema tu više adatani moji problema,sve će to vi iz parking servicea,komunalne inspekcije i ovizijeh pet šest sekretarijata te pokriva oni cotavi sa njegovihem kadrovicima avizat,a bogumi i riješit…no,ne znamo čija je ljubavnica ona administeatorkica te ide 5-6 metara onizijem šesnijem autićem…eee…ne znamo,oliti znamo ma ne smijemo vam spjegat…a,jes i oni novi nišan đzip parkiran arazo kurbe na Opatovo,tu je zbog službenog kupljanja i sunčanja..jes,jes,ma spijegavat to je opasno…adio te vi…adatani moji udruznici iz Trubjele ,i drugijeh Nišićkijeh pokrajina

 3. Plaza u Krasicima su unistene izgradnja Lungo-Mara bice neko rijesenje ali sa tim se ne dobijaju plaze nego setaliste kao gradska Riva sa jedne strane privatne kuce ,usko setaliste pa duboko more ,nema plaznog zala da se mogu postaviti lezaljke i suncobrani i lagano uci u more.
  Mogu biti metalni skalini da se setalista udje i izadje iz mora ali ne za djecu i starije ljude.
  Vlasnici prvog reda kuca uz more moci ce otvoriti poslovne prostore za usluzne djelatnosti uz setaliste a oni iz gornjih redova kuca ,moci ce predvece setati po Lungo Mare a na kupanje ici nedje drugo.

 4. Odgovor odgovotih u opstini Tivat je da na svaku njihovu reakciju i pokusaj da bilo sta preduzmu povodom haosa u priobalju dolazila naredba iz Podgorice da povuku bilo kakvu inicijativu i da se povuku.
  Kao i za uklanjanje trotoara koji su podignuti iznad visine puta i ometaju saobracaj i mimoilazenje vozila. Jedan od tih je i Zarko Zecevic.
  Moc,novac,bahatost pobedila kao i uvek.
  Dokaz da pravna drzava ne funkcionise niti postoji.

 5. Crnogorce ( skoro sve) uopste ne interesuje ni turizam a jos manje Srbi koji su im podigli isti taj turizam i turisticka mesta iz kojih nas sada izbacuju. Njih interesuje samo LICNA ZARADA I POKAZIVANJE MOCI jer su izkompleksirana nacija kriminalaca. Nije problem ALI problem je to sto ista ta Srbija njima dozvolajva da se baskare u Srbiji dok iste Srbe iz CG teraju kao gamad. ZASTO? Zasto Srbija to dozvoljava i na Dedinju uz svoje krimose i ostali pokusvet dozvoljava da se naseljavaju i rade sta njima dune i prenose kriminal sirom balkana? Pitam to vlasti u Srbiji a znam odgovor u sustini. Dozvoljavaju KRIMINALCI i Crnogorci u vlasti drave Srbije.

 6. Mika, kriminal ne poznaje granice dok su lokalni interesi vodeni samo brzim zaradama bez ikakvog razmisljanja o dugorocnim posljedicama. To nema veze sa Srbima, Crnogorcima, indijancima i slicno – ovde je u pitanju klasicna otimacina “burazerskim” vezama bez ikakvih kompromisa i vizija za buducnost. Nadam se da ce se ova akcija u Krasicima uspjesno zavrsit i prenijeti i na Krtole gdje mjestani mogu da vide more samo sa balkona, ako im vidik nije zagradjen visespratnicon, a obalu iz camca!
  Betonizacija obale je zlocin kojem su kumovali svi, od Podgorice do mjestana koji su prodavali placeve na pjenu od mora. Ljudi koji ne cijene i ne postuju svoju okolinu nemaju nikakve buducnosti u istoj. Zalosno je sto je biser Mediterana privatizovan betoniranjem i unistavanjem prirode a da uz sve to ni elementarna infrastruktura nije obezbjedjena u vecini urbanizovanih naselja (npr. stabilno snabdjevanje vodom, kanalizacija sa partecim preciscivacima, brzi internet, parking mjesta i slicno).

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.