16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor nije dala „Skali“ pet hiljada eura, pa sada …

Luka Kotor
Luka Kotor

Odbor direktora preduzeća „Luka Kotor“ a.d. čiji je većinski vlasnik kotorska Opština, kaznio je sa po 30 odsto plate izvršnog direktora te firme Vasilija Kusovca i predsjednika Sindikata Bojana Arsića. Povod tome bila je medijska interpretacija nedavno održane interne svečanosti na kojoj se dugogodišnja šefica računovodstva „Luke Kotor“ koja odlazi u penziju, uz čašćenje, oprostila od kolega.

Naime, privatni kotorski Skala radio čiji je vlasnik Slavko Mandić, objavio je tekst pod nazivom „Ne može nam niko ništa, jači smo od države…“. Ne navodeći izvor informacije, niti pitajući drugu stranu da potvrdi ili demantuje njenu autentičnost, Mandić je objavio da je dio zaposlenih na skupu koji je održan u „Luci Kotor“ 2.novembra u radno vrijeme, pjevao i Bajaginu pjesmu „Pada Vlada“, što je po njemu, dokaz antidržavnih aktivnosti u Luci Kotor.

„Orilo se na zakusci oko ure juče u sali za sastanke AD Luka Kotor. Ali, ne. Nije tako glasio refren. Bilo je otprilike ovako: “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbineeee“.  Takođe se  pjevala i  ona aktuelna ovih dana, neostvarena želja dijela opozicionih prvorangiranih u pripremi opšteg haosa s mirisom neuspjelog pokušaja državnog udara “Pada Vlada“. Pada, pada, slušalo se sve do ulice, na mostu od Škurde, đe su pojedini znatiželjnici istančanog uva mislili da se radi o nekakvoj svetkovini ili svadbi kao dopunskoj djelatnosti kompanije kojoj je stalo da što više zaradi i tako doprinese bržem razvoju grada. A u sali dio rukovodstva i onih bliskih njima, kao u konobi, raspojasani u meraku  da se podigne radni elan koji uliva sadržaj iz pjata i čaša koje ni za tren nijesu smjele biti prazne. Ko pjeva, zlo ne misli, odavno je rečeno. A uz pjesmu ide i ukusno čerečenje koje se ne može zamisliti bez dobre kapljice. Česta praksa u ovom objektu pokazala je da se tako najbolje podiže nivo društvene svijesti nakon kojega će da uslijedi nivo odgovornosti i neminovno rezultati kojim se ponosi kompanija, grad i vaskolika Crna Gora…”- stoji u tom Mandićevom tekstu.

Luka Kotor
Luka Kotor

Uslijedilo je ekspresno reagovanje Odbora direktora koga većinom čine predstavnici kotorske DPS, pa je izvršni direktor “Luke Kotor” Vasilije Kusovac (SDP) kažnjen sa 30 odsto plate, koliko je “odrezano” i predsjedniku Sindikata Bojanu Arsiću za koga je konstatovano da je bio najagilniji slavljenik na ceremoniji i da je puštao pjesmu koja ne godi uvu pristalica aktuelne crnogorske vlasti.

Kusovac nam je potvrdio da je kažnjen, ali je kazao da još nije dobio odluku Odbora direktora sa konkretnim obrazloženjem zašto je sankcionisan.

“Pričekaću da mi to uruče, pa ću zavisno od toga što u odluci bude pisalo, preduzeti dalje adekvatne korake.”- istakao je on, ne želeći da detaljnije komentariše tekstove koje je o njemu lično i Luci Kotor ovih dana objavljivao Mandić. On je međutim kategorički demantovao da je atmosfera na “inkriminišućem skupu” bila takva kakvu je javnosti predstavio Skala radio i konstatovao da je “ovo ipak 21.vijek, a ne staljinističko doba”.

Na čelu Skala radija je Slavko Mandić, član Komisije za praćenje istraga napada na novinare u Crnoj Gori, predsjednik Asocijacije komercijalnih elektronskih medija Crne Gore i jedan od istaknutih protagonista čuvenog projekta satanizacije nezavisnih medija „Riječ, slika , neprijatelj“: Mandić često u javnosti za navodnu neprofesionalnost i tzv. medijsko reketiranje proziva medije koji nisu po volji crnogorske vlasti.

Evo dokumenta koji dokazuje da upravo Mandić postupa sa pozicija medijskog reketaša- njegovo obraćanje izvršnom direktoru Luke Kotor od 19.decembra prošle godine u kome traži da mu se „izađe u susret sa iznosom do 5.000 eura čime bi mogli da se relaksirano bave“ pisanjem o poslovanju Luke Kotor koje je „tema našeg istraživačkog novinarstva… i posao koji zahtijeva potpunu predanost i angažovanje novinarskog tima“.

Mandicevo neusliseno traženje pomoći od Luke Kotor
Mandicevo neusliseno traženje 5000 eura od Luke Kotor

„Nismo udovoljili tom, kao ni sličnim zahtjevima drugih medija koji su nam se obraćali. Smatram da nije ispravno finansijki podržavati bilo koji medij, jer se mi bavimo drugim poslom a ne informativom. Ako novac ne dajemo ni lokalnom i državnom mediju Radio Kotor, zašto bismo ih davali bilo kome privatnom mediju ?“- kazao je Kusovac.

Traženi novac od Luke Kotor Mandić nije dobio, nakon čega je uslijedila višemjesečna kampanja Skala radija protiv sada već bivšeg Odbora direktora te državne firme predvođenog dr Nikolom Konjevićem i Valijem Kusovcem, koje je Mandić prozivao za nepotizam, kriminalne radnje, nesposobnost, nepoštovanje domaćih i međunarodnih propisa pomorske sigurnosti, nerealizovanje razvojnih planova grada Kotora, lošu saradnju sa kruzing-kompanijama, mešetarenje sa pojedinim kompanijama koje pružaju usluge putnicima sa kruzera, navodni izostanak koristi koji Opština kao vlasnik treba da ima od „Luke Kotor“…. Ta kampanja „poklopila se“ sa naporima Vlade i novog rukovodstva kotorskog DPS da preko neprodužavanja koncesije, ili eventualne prodaje akcija državne firme, privatizuju jedini preostali veliki resurs Kotora – njegovu luku. Tome se oštro protivi kotorski SDP čiji je Kusovac kadar, kao i većina drugih partija u tom gradu.

Nakon najnovijeg Skalinog teksta o jedenju pasulja i pjevanju „antidržavnih pjesama“ u Luci Kotor u radno vrijeme, Odbor direktora u saopštenju upućenom Mandićevom radiju, „sa indignacijom se ogradio od događaja opisanog u pomenutom tekstu, kao i od nedoličnog ponašanja jednog broja zaposlenih i dijela izvršnog menadžmenta AD Luka Kotor.”

“U cilju sagledavanja činjenica, aktera, a naročito organizatora ovog neprimjerenog događaja” Odbor direktora je sazvao vanrednu sjednicu sa koje je proistekla i odluka o kažnjavanju Kusovca i Arsića. Skala radio je nakon toga, objavio da će se ovim incidentom čak baviti i Izvršni odbor OO DPS Kotor i konstatovao da “pasulj i pjesma neće srušiti Vladu”. Predsjednik OO DPS Kotor Željko Aprcović nije odgovarao na telefonske pozive kako bi objasnio zbog čega bi se lokalno partijsko rukovodstvo uopšte trebalo baviti menijem i muzičkom podlogom ispraćaja u penziju jednog od radnika “Luke Kotor”, te da li to svjedoči o atmosferi straha koju vladajuća partija želi da proširi u državnim preduzećima, u susret sve izvjesnijim vanrednim parlamentarnim izborima.

Najčitanije