16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor – dolasci velikih kruzera i u zimskom periodu

Luka Kotor – Foto Ivka Janković

Odbor direktora “Luka Kotor” A.D. Kotor je na sjednici održanoj dana 12.07.2017.godine donio zaključak kojim se upoznao sa ostvarenim rezultatima mjera donesenim u prethodnom period poslovanja. Usvojene i ralizovane mjere su imale za posledicu poboljšane rezultate poslovanja kompanije u periodu od 1.januara -30.juna 2017.godine.

Sa zadovoljstvom konstatujemo da je „Luka Kotor“A.D. Kotor kompanija koja već dugi niz godina posluje pozitivno sa kontinuiranim rastom pozitivnih poslovnih rezultata. I u ovoj godini se može pohvaliti istim trendom. Na nivou polugodišnjeg presjeka poslovne godine analitika pokazuje vrlo uspješanu realizaciju poslovnih aktivnosti koje se ogladejau kako kroz pružanje usluga iz osnovnih djelatnosti, tako i povezanih djelatnosti kroz uspješno poslovanje povezanih društava, kaze se u saopsrtenju iz Luke Kotor.

Podaci koji karakterišu navedeni period prvog polugodišta pokazuju povećanje prihoda za 3% u odnosu na prethodnu 2016.godinu uz smanjenje troškova za 1,5%. Okolnost da je došlo do smanjenja broja dolazaka brodova na kružnim putovanjima za 5,60% uz povećanje broja putnika sa brodova za 16,05% ukazuje da je tržište kruzinga, kao što je i bilo očekivano prilikom planiranja poslovnih aktivnosti, reagovalo na način da su kompanije uvećale svoje postojeće flote dogradnjom postojećih i izgradnjom novih brodova većih smještajnih i sadržajnih kapaciteta. Takav trend je uticao na prilagođavanja u poslovanju i naše kompanije, koja je zahvaljujući preduzetim mjerama ostvarila, kako je prehtodno navedeno, bolje poslovne reultate u odnosu na uporedni period prošle godine.

Takođe, sa zadovoljstvom se konstatuje i  povećanje broja dolazaka jahti za 16,65% uz povećanje putnika sa istih za 4,87%, koji podaci će nakon realizacije planiranih projekata ulaganja u marinskom dijelu luke Kotor, realnom prognozom bilježiti rast u narednoj poslovnoj godini.

Luka Kotor – objektivom reportera – Zoran Nikolić

Uprkos značajno smanjenom obimu realizovanih potencijalnih prihoda od usluge lučke pilotaže, kompanija „Luka Kotor“ AD Kotor je zahvaljujući dobro postavljenoj strategiji i kvalitetnom realizacijom od strane zaposlenih, uspjela da kompenzuje očekivane gubitke po osnovu ne realizovanih lučkih pilotaža, koje su usled promjena u tržišnim uslovima poslovanja od strane kruzing kompanija ustupljene privatnom sektoru.

U najavi daljeg toka realizacije u 2017. godini, očekuje se isti nivo uspješnosti najavljenih dolazaka, ali  i  po prvi put u istoriji kompanije očekuju se dolasci velikih kruzera u zimskom periodu, što će svakako uticati kako na prihod kompanije, tako lokalnog stanovništva preduzetnika u zimskom, odnosno periodu van sezone.

Najčitanije