Lučka uprava se ne može baviti privrednim djelatnostima

Vlada priznala da je jednom od državnih organa nezakonito pribavila višak ovlašćenja ali apeluje na Ustavni sud da to ne ukida

Plovilo jedne od pilotskih sluzbi u Boki Kotorskoj
Plovilo jedne od pilotskih sluzbi u Boki Kotorskoj – foto Drago Krivokapić

Vlada Crne Gore priznala je da odredbe Uredbe o organizaciji i radu državne uprave koje se odnose na Lučku upravu Crne Gore, nisu u saglasnosti sa Zakonom o lukama, a time i Ustavom. Ipak, odgovarajući na inicijativu preduzeća „Luka Kotor“ a.d. koje je pred Ustavnim sudom pokrenulo postupak ocjene ustavnosti sporne Uredbe, Vlada je preporučila najvećoj pravnoj instanci u državi da „zastane sa postupkom“ i ne proglasi je neustavnom.

Naime, Uredba o organizaciji i radu državne uprave propisuje da Lučka uprava Crne Gore koja je organ Ministarstva saobraćaja i pomorstva, može biti u svojevrsnom konfliktu interesa jer u članu 18.stav 2., navodi da Lučka uprava „vrši nadzor nad korišćenjem luka, pružanje lučkih usluga i obavljanje ostalih djelatnosti u lukama.“ Na taj način se u praksi, organu državne uprave koji treba da vrši isključivo nadzor nad obavljanjem lučkih djelatnosti od strane koncesionara, istovremeno omogućava da i sam može obavljati tu vrstu privredne djelatnosti.

Priznajući da sporni član Uredbe „nije u potpunosti u saglasnosti sa Zakonom o lukama“, Vlada je 8.oktobra usvojila zaključak u kome stoji da je „prilikom pripreme ovog podzakonskog akta očito napravljena tehnička greška…. zbog koje se može pogrešno zaključiti da je u nadležnosti Lučke uprave, pored nadzorne funkcije, i obavljanje drugih djelatnosti u luci“.

SeaPioneer-Pilot-Boat
Foto – SeaPioneer.me -Pilot-Boat

„Budući da je u toku priprema predloga izmjena i dopuna Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, Vlada ukazuje da će se tim predlogom otkloniti navedena tehnička greška. Shodno navedenom, saglasno članu 62. Zakona o Ustavnom sudu, Vlada predlaže da prije donošenja odluke o ustavnosti i zakonitosti ove odredbe… Ustavni sud zastane sa postupkom.“. stoji u zaključcima koje potpisuje generalni sekretar Vlade Žarko Šturanović.

Inače, sporne odredbe temelj su na kojima Lučka uprava, pored ostaloga, može raznim privrednim subjektima povjeravati djelatnost pilotaže i tegljenja brodova i u akvatorijumima luka koje su već prethodno dobile druge koncesionare. To je već ljetos dovelo do nekoliko sporova između pojedinih pilotskih službi u Bokokotorskom zalivu, posebno prilikom pilotaže velikih kruzera koji uplovljavaju u Kotor, pa je ishod postupka pred Ustavnim sudom koji je pokrenulo državno preduzeće „Luka Kotor“ a.d. od velike važnosti kako će se ubuduće raspoređivati ti finansijski vrlo unosni poslovi.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.