12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Lucifer” ruši rekorde…

Boka Kotorska -foto Stevan Kordić

Ekstrmno visoke temeperature, uzrokovane toplotnim talasom nazvanim “Lucifer”,  ne jenjavaju i potrajaće do vikenda.

Crveni meteo alarm će biti na snazi u centralnom dijelu zemlje posebno oko Podgorice i Danilovgrada do subote. Danas je već deveti dan da temepratura prelazi 40 stepeni celzijusa čime je oboren temepraturni rekordi za posljednjih 50 godina u Crnoj Gori.

“Od prošlog ponedjeljka temperatura je svakog dana prelazila 40 stepeni Celzijusa i to je najduži broj uzastopnih dana kada je tempereatura prelazila četrdeseti podiok. Ovaj avgust je po tome rekordan jer je danas već deveti dan kako živa u termometru prelazi 40 stepeni”, rekao je CdM-u meteorolog Branko Micev.

“Ako se nastavi ovakav trend rasta temeprature danas nas očekuje temeperatura od 43 stepena celzijusa što je tri stepene više nego juče”, rečeno nam je iz HMZCG.

Zahlađenje se očekuje tek za dane vikenda.

Toplotni talas  “Lucifer” već nekoliko dana stvara probleme u Crnoj Gori ali i širom Evrope. “Lucifer” je juče odnio i jedan život u Crnoj Gori.  Pacijent koji je primljen u KCCG sa znakovima dehidratacije preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore.

Institut za javno zdravlje apelovao je ranije na građane da borave u hladu i izbjegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske od deset do 17 sati. Pacijenti sa hroničnim bolestima trebalo bi da potraže savjet ljekara. Sobna temperatura treba tokom dana da bude niža od 32 stepena, a noću ispod 24 stepena Celzijusa.

“Crveni meteo alarm označava se u predjelima u kojima se očakuju izuzetno visoke temperature koje mogu biti opasne za bezbjednost ljudi i životinja. Crveni meteo alarm će biti na snazi narednih dana u centralnom dijelu Crne Gore dok će na primorju i na sjeveru na snazi biti narandžasti meteo alarm koji označava ne baš tako opasne vremenske prilike”, rečeno nam je iz Hidrmoeteorološkog zavoda.

Najčitanije