17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Lopovi poharali trafostanice u Tivtu i Kotoru

Kotor
Kotor

Ekipe “Elektroprivrede CG” juče su ustanovile da su iz trafostanica 35/10kV “Račica” u Tivtu i “Dobrota” u Kotoru  ukradene  aku-baterije koje su “važni elementi trafostanice i služe kao rezervno napajanje njene relejne zaštite”.

“Bez ovih baterija smanjena je pouzdanost rada trafostanica, a ekipe održavanja su privremeno premostile problem do konačne sanacije. Podnijete su krivične prijave protiv NN lica odjeljenjima MUP-a u Tivtu i Kotoru.”- saopštila je PR služba Elektroprivrede naglašavajući da je neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima  izuzetno rizično, i da “zbog neznatne materijalne koristi, pojedinci rizikuju  život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit.”

EPCG kažu, svake godine trpi višemilionsku štetu zbog krađe elemenata trafo-stanica, stubova, bakra iz provodnika  i zbog krađe električne energije.

“Naše ekipe  se dodatno angažuju, obilaze  i kontrolišu stanje mreže i energetskih objekata. Dešava se da nekoliko dana nakon sanacije, trafostanice budu ponovo na meti kradljivaca. Na meti kradljivaca često je i bakar iz transformatora i vodova, kao i L – profili sa stubova distributivne mreže.Distribucija preduzima sve mjere koje su u njenoj nadležnosti, ali preko četiri hiljade trafo-stanica i  20 hiljada kilometara vazdušnih kablovskih vodova različitih napona  ne mogu biti efikasno zaštićeni na pomenuti način.”- tvrde u EPCG.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije