Lompar: Brzina plovila i približavanje skutera obali najveći su broj prekršaja

Skuteri kroz Boku - foto Boka News
Skuteri kroz Boku – foto Boka News

Bezbjednost plovidbe u Bokokotorskom zalivu i ovog ljeta je na visokom nivou, saopštio je inspektor sigurnosti pomorske plovidbe Lučke kapetanije Željko Lompar za Radio Kotor.

Prema njegovim riječima, tokom posljednje tri godine u Boki Kotorskoj nije bilo pomorskih nesreća.

„Od 1. juna patroliramo u dvije smjene. Pokrivamo cio zaliv i potez od ulaska u Boku do plaže Jaz. Na moru smo dva puta dnevno po osam sati, a nakon toga imamo dežurstva. Akcije sprovodimo uz pomoć službenih plovila, a najveći broj prekršaja odnosi se na prekoračenje dozvoljene brzine plovila i približavanje skutera obali”, pojašnjava Lompar. Ipak, kako navodi, situacija u pogledu sigurnosti i bezbjednosti na moru je bolja nego lani.

Skuteri kroz Boku - foto Boka News
Skuteri kroz Boku – foto Boka News

„Skuteri su nam još uvijek u fokusu. Njihov broj je ovog ljeta manji u odnosu na prošlu godinu i manje se divlja. Nažalost, ljudi su prilično neobaviješteni o pravilima ponašanja na moru. Postoje i oni koji ne znaju baš ništa o plovidbi i često su u prekršaju. Mišljenja sam da je takvih skutera, glisera i ostalih plovila u zalivu gotovo 70%”, kazao je Lompar.
Sidrenje u Boki, podsjeća, nije svuda dozvoljeno.

Dežurni broj telefona inspektora 069 633 136

“Postoje ljetnja sidrišta. Vlasnici koji žele da se sidre blizu obale su u obavezi da kontaktiraju sa lučkim kapetanom, ali to rijetko čine. Recimo, ispred Stoliva se opasnije sidriti se nego kod Bajove kule ili Orahovca. Međutim, često upravo na ovoj lokaciji izričemo veliki broj opomena”, kaže Lompar i ističe dobru saradnju sa građanima.

Željko Lompar
Željko Lompar – foto Boka News

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na moru i zaštite svih učesnika u pomorskom saobraćaju, a posebno kupača, inspektori će samostalno i u saradnji sa Upravom policije u Kotoru nastaviti sa sličnim akcijama do kraja ljetnje turističke sezone.

Skuteri kroz Boku - foto Boka News
Skuteri kroz Boku – foto Boka News

Građanima je na raspolaganju dežurni broj telefona inspektora Željka Lompara 069 633 136, kao i  e-mail inspekcijaplovidbe@gmail.com.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.