Logoraši iz Morinja i Kumbora traže zaštitu za odlazak u Podgoricu na suđenje

Photo: Dubrovniknet
Photo: Dubrovniknet

Župan Dubrovačko – nertvanske županije, Nikola Dobroslavić nakon sastanka s predstavnicima udruge logoraša Morinja i Kumbora od ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić zatražio je pomoć oko zaštite logoraša koji radi privatne tužbe, kojom traže naknadu štete zbog proživljenih strahota, moraju putovati u Podgoricu – prenosi dubrovniknet.hr

Pismo prenosimo u cijelosti:

„Poštovana gđo Pusić,

Obratili su mi se za pomoć bivši logoraši, žrtve stradanja u logorima Morinj i Kumbor u Crnoj Gori, koji svoja prava traže tužbom za naknadu štete pred Osnovnim sudom  u Podgorici, a koji postupak se upravo odvija ovih dana.

Oni, njih ukupno 180, se tuže da imaju problem odlaska na ročišta, jer nemaju nikakvu pratnju niti zaštitu, a neki se toliko boje da odlučuju ne ići na rasprave.  To je razumljivo s obzirom na ono što su tijekom boravka u logorima doživjeli, a zabrinjavaju ih i navodi da je protiv nekih od njih pokrenut nekakav postupak od strane Crne Gore.

Sve to pada im još teže zbog činjenice da su oni kao svjedoci u postupku protiv četvorice okrivljenika za zlostavljanje logoraša već odlazili na Viši sud u Podgorici, pri čemu su imali pratnju od strane crnogorske policije.

Oni su, dakako, svjesni da se ovdje radi o privatnoj tužbi, međutim smatraju da imaju moralno pravo dobiti neku vrstu zaštite u odlasku na sud i povratku.

Mi, također, shvaćamo razliku između prijašnjeg sudskog postupka i sadašnjeg, no smatramo da bi bilo pošteno pomoći im da se osjećaju sigurno u susjednoj državi. Na sastanku smo zaključili da bi na primjer pratnja jednog policajca tijekom njihova prijevoza u Podgoricu i natrag značila puno. O cijelom problemu zna dovoljno djelatnik vašeg Ministarstva gosp. Željko Kuprešak.

Molimo da pomognete riješiti ovaj problem, bilo uz pomoć policije susjedne države ili na neki drugi odgovarajući način. Smatramo da ovi stradalnici u logorima to zaslužuju.“

 dubrovniknet team

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.