11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Za ovo ljeto ništa od prve faze golf terena

Lustica golf

Kompanija Luštica Development obustavila je završetak izgradnje prve faze svog šampionskog golf terena u kompleksu Luštica Bay u Krtolima kod Tivta jer joj lokalna uprava nije uspjela na vrijeme obezbjediti nesmetano vodosnabdijevanje dovoljnim količinama tehničke vode za navodnjavanje novog terena.

Takav razvoj situacije koji već izvjesno vrijeme „visi u vazduhu“  sa prvim golf terenom u državi, Luštica Development je definitivno juče i potvrdila u svom njusleteru.

„Zbog nepredviđenih kašnjenja i odlaganja u obezbjeđivanju dovoljnih količina pitke, odnosno tehnilčke vode koje su nam neophodne za navodnjavanje golf-kompleksa u Luštici Bay, zatravljivanje prostora oko prve četiri rupe golf terena i prostora vježbališta neće biti moguće prije ljetnje sezone. Ove privremene nepovoljne okolnosti van su naše kontrole, ali mi nastavljamo zajedničke napore sa lokalnim vlastima i uvjereni smo da ćemo ipak uskoro biti u mogućnosti da nastavimo sa radovima na završetku prve faze golf igrališta“- piše u njuzleteru poslatom na adrese poslovnih partnera Luštice Development.

Krtoli vodovod – Danas na Erlangovom gradilistu

Kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, glavni razlog ovako lošeg razvoja događaja je činjenica da Luštica Development i pored brojnih svojih nastojanja, nije imala sa kime da dogovori i potpiše ugovor o preuzimanju svih količina prerađene vode iz novog zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za opštine Tivat i Kotor, a koje je sagrađeno na Klačini u Krtolima, Postrojenje vrijedno 10,25 miliona eura još uvijek privremeno vodi njemačka firma WTE koja ga je sagradila, iako je još lani trebalo da bude preuzeto od zajjedničke firme što su ga za upravljanje sa PPOV, morale formirati opštine Tivat i Kotor. Ta firma ni do danas nije osnovana jer Tivćani koji su sa Vladom sklopili aranžman o preuzimanju preko 40 hiljada kvadrata državne zemlje na Klačini da bi tamo gradili PPOV, pokušavaju na sve načine da natjeraju Kotorane da ovi, mimo ugovora i potpisanih sporazuma, preuzmu na sebe dio milionski vrijednih obaveza za isplatu obeštećenja mještanima Krtola koji sada traže da im se vrati to zemljište na koga se država bila neosnovano upisala. Zbog nesposobnosti lokalne uprave Tivta da završi taj posao, PPOV još nije dobio zvaničnog upravljača, a Luštica Development time ni poslovnog partnera sa kojim bi ugovoirula kupovinu sve prečišćene otpadne vode iz postrojenja, kojom bi njome navodnjavala svoj golf teren. Ta voda sada se potpuno neiskorištena, prosipa u more u zalivu Trašte.

Lustica golf

Drugi razlog zbog čega preko milijardu eura vrijedan novi turistički kompleks koji Luštica Development gradi u Krtolima još nema dovoljne količine pitke vode za svoj dalji nesmetan razvoj, je činjenica da Opština Tivat drastično kasni u izgradnji potrebne nove vodovodne infrastrukture za to područje. Gradnja jednog novog cjevovoda u Krtolima je počela tek nedavno, ali izvođač radova – „Jedinstvo“ iz Užica napreduje odličnim tempom. To se nikako ne može reći za kompaniju „Erlang“ iz Podvorice koja drastično kasni sa zamjenom 2,3 kilometra vodovoda na potezu od kotorske raskrnice do Solila. Taj posao „Erlang“ je dobio još kraje prošle godine, radovi su trebali da počnu 11.januara, ali su krenuli tek krajem prošle nedjelje i napreduju izuzetno sporo. Iz Opštine su se do sada pravdali da se posao vrijedan skoro 800 hiljada eura bez kojeg se na Lušticu ne može dovesti dodatna voda iz sistema Regionalnog vodovoda, nije mogao započeti zbog spora sa Telecomom koji je navodno, mimo plana, preko starih cijevi koje se moraju izvaditi i zamijeniti novima, postavio i razvukao svoje instalacije za korisnike na području Krtola. Prema nezvaničnm informacijama, kasnila je i isporuka novih cijevi, pa je već skoro pred istekom i rok za izvođenje cijelog posla zamjene 2,3 kilometra vodovoda što je po ugovoru sa „Erangom“, trebalo da se završi za 75 dana od dana potpisivanja tog ugovora.

LANI POČELI RADOVE NA GOLF TERENU, VODU NISU DOBILI NI DO DANAS

Krtoli vodovod – Danas na Erlangovom gradilistu

Luštica Development je krajem maja prošle godine  počela sa grubim građevinskim radovima na prvoj fazi svog budućeg šampionskog golf terena. Igralište sa 18 rupa koje treba da bude prvi golf-teren u Crnoj Gori, dizajnirala je američka kompanija Gary Player, najpoznatija u branši golferske indutrije u svijetu.

Kada bude potpuno dovršen, golf teren na Luštici prostiraće se na preko milion kvadrata površine na dijelu posluostrva odakle se pruža spektakularan pogled na Tivatski zaliv sa jedne, Lovćen i planine u zaleđu sa druge i otvoreno more pred Bokom sa treće strane.

„Grubi radovi i iskopi, te formiranje golf rupa trajaće oko deset mjeseci nakon čega će uslijediti poravnavanje i finalno oblikovanje finim slojevima zemlje i finalno ozelenjavanje travnatim pojasevima. Plan je da čitavo igralište završimo i u fazama stavimo u upotrebu u naredne tri do tri ipo godine. Namjera nam je da već dogodine otvorimo objekat standardne golf akademije na dosadašnjem golf-vježbalištu i na lokacijama prve četiri rupe budućeg golf terena.“- kazao je novinarima kojima je 10.juna prošle godine upriličen obilazak gradilišta na Luštici, izvršni direktor Luštice Development Daren Gibson.

Luštica Bay

Istakao je da će prva faza izgradnje golf terena sa pravljenjem sistema za navodnjavanje, koštati oko 5,5 miliona eura, dok će čitav teren koštati između 18 i 20 miliona. Luštica Development međutim, od svojih crnogorskih partnera – države i Opštine Tivat, ni do danas nije dobila potrebne koliline vode da završi ni prvu fazu golf terena.

Izvor:S.L

Najčitanije