15 C
Kotor

Slušaj online radio

Ljepote Crne Gore dostupne na Google Street View

Kotor-Googl
Kotor-Googl

Kompanija Google danas je najavila dostupnost Google Mapa u Crnoj Gori, što znači da korisnici širom svijeta mogu uživati u panoramskim fotografijama snimanim pod uglom od 360° i virtuelno prošetati Crnom Gorom.

Od prepoznatljivih predjela kao što su Kotor, Žabljak ili Budva do kulturnih centara poput prijestonice Cetinje ili prepoznatljivih predjela Podgorice, panoramske fotografije prikazane pod uglom od 360° prikazuju neke od najznačajnijih turističkih, istorijskih i prirodnih bisera Crne Gore.

Street View je vrlo popularan servis na Google Mapama koji je prvi put predstavljen u maju 2007. godine i dostupan je u 77 zemalja svijeta. On omogućuje korisnicima da virtuelno istraže lokalitete i prošetaju njima zahvaljujući panoramskim fotografijama napravljenim na nivou ulica. Takođe, usluga Street View je dostupna na Google Earth servisu, kao i na Google Mapama za mobilne uređaje.

Sve što je potrebno da biste mu pristupili je da na Google mapama (dostupnim i za Android i iOS uređaje) i odaberete opciju „street view“ da biste otpočeli svoju turu od 360 stepeni. Možete pogledati kako izgleda hotel u koji dolazite, napraviti plan putovanja, dogovoriti susret na odgovarajućoj lokaciji ili jednostavno pronaći željenu destinaciju. Turisti širom sveta su sada u prilici da provjere kako da dođu do najljepših plaža, kulturnih ili istorijskih znamenitosti.

Za više informacija o Street View servisu i kako se može koristiti bilo u rekreativne bilo poslovne svrhe, posjetite sajt https://www.google.com/maps/streetview/understand/

Budva-Googl
Budva-Googl

Helena Kesić Kojan, Programski menadžer za Google Street View u EMEA regionu izjavila je: „Veoma smo uzbuđeni što danas predstavljamo Street View servis u Crnoj Gori. Street View će pomoći da prelijepe ulice i lokacije ove prelijepe zemlje budu virtuelno dostupne korisnicima širom svijeta. Sada i kompanije i Crnoj Gori mogu da uživaju u brojnim mogućnostima koje dostupnost ovog servisa omogućuje.“

SVCar -googl
SVCar -googl

Prednosti za korisnike i kompanije u Crnoj Gori

Poslovni svijet će takođe imati koristi od Street View tehnologije, jer se Google Mape mogu jednostavno i bez nadoknade uklopiti u njihove sajtove, što pomaže u promociji lanca hotela ili povećava prepoznatljivost lokalnih radnji ili ugostiteljskih objekata. Na primjer – prodavac nekretnina može svojim klijentima prikazati snimak ulice, pod uglom od 360 stepeni, u kojoj se nalazi nekretnina koju žele da kupe. Turisti mogu jednostavno naći i pogledati lokaciju na kojoj im se nalazi smještaj i prije nego što dođu, a ujedno i pogledati koji je najkraći put do plaže i mjesta gdje će provesti svoj dugo očekivani odmor.

Branimir Gvozdenović, Ministar održivog razvoja i turizma je izjavio: „Street Wiew je, kako sam i ranije napomenuo, još jedna sjajna prilika da svjetskoj javnosti prezentujemo prirodne, kulture, istorijske i druge potencijale i ljepote naše zemlje. Učešće u ovom projektu cijenimo izuzetno značajnim za dalje jačanje pozicije Crne Gore na međunarodnoj turističkoj sceni, na kojoj se zemlje takmiče ne samo onime što imaju da ponude, već i načinima prezentacije te ponude i modelima dolaska do potencijalnih turista.”

Vujica Lazović, Ministar za informatičko društvo i telekomunikacija je izjavio: „Lansiranje Google Sreet View-a za Crnu Goru je veoma važna aktivnost za mnogo razvojnih aspekata naše države. Upotreba ove aplikacije omogućiće Crnoj Gori bolje pozicioniranje na svjetskoj turističkoj mapi i brendiranje našeg turističkog proizvoda, odnosno povećanje atraktivnosti na turističkom tržištu. Smatram da će Google Street View takođe doprinijeti privlačenju stranih investicija, povećanju vidljivosti Crne Gore na internetu i promociji velikog kulturno- istorijskog bogatstva naše zemlje, koje će, zahvaljujući google street-u, postati prepoznatljivije i posjećenije od strane građana i turista.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije je u svojim strateškim dokumentima prepoznalo ICT kao jedan od pokretača ekonomskog razvoja naše zemlje, a svakako da je predan rad doprinio i stvaranju povoljnog ambijenta za dovođenje Google Street View-a u našu zemlju.  U narednom periodu ćemo nastaviti sa aktivnostima koje imaju za cilj iskorišćavanje benefita koje donose moderne tehnologije, kako bi došli do ostvarenja naše vizije: Digitalna Crna Gora – zemlja koja je prepoznala i koristi ekonomski i društveni potencijal ICT-a.”

Muhamed Gjokaj, Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka izjavio je: „Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama ukazuje da je lansiranje projekta Google Street View u skladu sa odredbama o zaštiti ličnih podataka, te prema tome koristimo ovu priliku da isti pozdravimo, imajući u vidu i već navedeno u odnosu na zaštitu ličnih podataka, a isto tako i sve benefite kojima ovaj projekat doprinosi aktivnostima i razvojim aspektima Crne Gore.

Google posvećuje veliku pažnju zaštiti privatnosti dok u isto vrijeme omogućava svim korisnicima da imaju koristi od ove usluge. Street View prikazuje samo ono što je već vidljivo sa javnih puteva. Kao i sa svim fotografijama Street View sevisa, Google će primijeniti tehnologiju za zamućivanje lica ljudi i registracionih oznaka vozila kako bi zaštitio njihovu privatnost. Takođe, svaki korisnik može prijaviti fotografiju koju smatra neprimjerenom klikom na ikonicu „prijavite problem“ u donjem lijevom uglu fotografije, što će otvoriti jednostavni formular kojim se precizira za koji dio slike se zahtjeva dodatno zamućenje. Google je sarađivao sa brojnim grupama koje se bave privatnošću i zajednicama kako bi razvio ovaj servis i osigurao zaštitu privatnosti.

 

Najčitanije