16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Lipska pećina – izazovno putovanje kroz podzemni svijet

Na samo šezdesetak kilometara od gradova u Boki Kotorskoj i pet kilometara od Cetinja, prvo speleološko nalazište u Crnoj Gori namijenjeno za turističke posjete, Lipska pećina, ovog  ljeta je i zvanično otvoreno za posjetioce.

Nikada se nije ni krila, vjekovima je bila na istom mjestu, kako kaže lokalni vodič, Dražen Bratičević. Za Lipsku pećinu se znalo od davnina, a posebno su na nju bili ponosni mještani sela Lipa Dobrska.  Za vrijeme austrijske okupacije, početkom XX vijeka, austrijski vojnici su proširili ulaz dižući u vazduh kamenje koje ga je zaklanjalo. Ciljevi su bili strateški, a razlog je bila  potreba za pitkom vodom. Pećina je plijenila ljepotom i bogatstvom ukrasa, a posebnu pažnju su joj poklanjali Petar II Petrović Njegoš i kralj Nikola I.

Prije godinu i po dana, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović i direktor preduzeća „Lipska pećina“ Matjaž Bercon su potpisali ugovor o valorizaciji pećine. Ostvarena je koncesija sa slovenačkom kompanijom i potpisan ugovor na 25 godina. Ta kompanija je svojevremeno pripremila valorizaciju, jednog od najpoznatijih lokaliteta u Evropi – Postojnske jame, pa se u Prijestonici očekivalo da će i kod nas napraviti odličan posao i da će Cetinje postati centar speleološkog turizma.

Na putu od Prijestonice prema Podgorici, skreće se desno, starim putem, pored poznatog restorana “Belvedre” i stiže na novouređeni plato- parking sa objektima, restoranom, suvenirnicom, uredom za prodaju karata. Mali voz polazi tačno na vrijeme u određenim terminima i vozi vas nekih osamsto metra do ulaza u Lipsku pećinu. U ponudi su tri paketa. Za porodice, za pustolove i za lovce na blago. Najtraženiji je za porodice, a cijena ulaza je sedam eura, za djecu do pet godina, pet eura…Tura traje oko četrdeset minuta. Prolazite kroz ledene dvorane, od kojih je najljepša Njegoševa, susrećući se usput, sa neobičnim ledenim ukrasima. Možete vidjeti: totem, ledeni slap, orgulje, malu kapelicu… i to sve, vajano sigurnom rukom prirode, koja dugi niz godina oblikuje stalaktite i stalagmite. Kako kažu naši domaćini, zadovoljni su posjetom – dvjesto do tristo posjetilaca dnevno. Pećina je skoro otvorena, 13. jula i najviše je naših ljudi koji dolaze porodično sa djecom i prijateljima i Rusa koji su fascinirani Lipskom pećinom.

Lipska pećina - foto Boka News
Lipska pećina – foto Boka News

Vodiči na nekoliko jezika daju objašnjenja. Prvo ulazite u tunel koji vodi u podzemni svijet. Već na vratima vas dočekuje prilično jak vjetar i znatna razlika u temperaturi. Temperatura u pećini je između 10-12 stepeni. Prekrasne bravure netaknute prirode u dužini od 2,5 km, nude jedinstven i neponovljiv doživljaj. Posjetioci osnovnog paketa obilaze nekih četiristo metara pećine, sedamdeset metara ispod zemlje, prolazeći osvijetljenim, besprekorno uređenim stazama,  uz dobru ventilaciju. Kada završite ovo putovanje i ponovo se vratite na svjetlo dana, sve što ste vidjeli čini vam se nestvarnim i čudesnim.

    

Najčitanije