14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Likovni događaj ljeta u Tivtu – izložba crteža Ivana Kneževića

Izložba crteža Ivana Kneževića
Izložba crteža Ivana Kneževića

Iako su ovog ljeta u Tivtu izlagala brojna domaća i strana manje ili više zvučna umjetnička imena, epitet likovnog događaja sezone ipak je prigrabila izložba radova domaćeg stvaraoca – profesora Ivana Kneževića čije su crteže i dio slika sinoć mogli vidjeti posjetioci gradske galerije u Tivtu. Prethodno je u atrjumu kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković, promovisana monografija „Crteži“ koju je o opusu ovog manje poznatog i skromnog, ali djelom impresivnog umjetnika, priredila i izdala „Matica Boke“ uz podršku Porto Montenegra.

Čovjek koga generacije Tivćana poznaju prevenstveno po njegovom predanom pedagoškom radu kao dugogodišnjeg profesora likovne kulture u ovdašnjim školama, Ivan Knežević sada je zablistao u sasvim novom svjetlu kao jedan od možda i najimpresivnijih umjetnika koje Boka trenutno ima.     Reprezentativna dvojezična monografija na našem i njemačkom jeziku, osim fotrografija brojnih Kneževićevih crteža nastalih u posljednjih 30-tak godina, donosi i eseje koje su o njegovom djelu napisali akademski slikar Ljubomir Popadić i profesori Vesna Barbić i Željko Komnenović.

Izložba crteža Ivana Kneževića
Izložba crteža Ivana Kneževića

„Crteži Ivana Kneževića su svojevrsno putovanje u duh srednjovjekovlja, u najboljem smislu te riječi. Njihova tematika je mračna, to je jedno duboko poniranje u cjelinu egzistencije. A egzistenciju, naravno, čine i ambisi – psihološki, socijalni, duhovni. Ljepota u ovom festivalu linije i oblika ne ostaje to jedino što sa ovih djela stvara to estatsko uzbuđenje u čovjeku, već ogromna energija stvaraoca koja prosto izvire iz svakog od ovih radova.”- kazao je, predstavljajući monografiju, profesor Mirko Kovačević. On je u crtačkom opusu Kneževičća prepoznao tri glavna pravca.

Izložba crteža Ivana Kneževića
Izložba crteža Ivana Kneževića

“Jedno su crteži mediteranskih pejzaža, drugo su crteži koji uspjevaju da materijalizuju jedno osjećanje djetinjeg straha pred folklornim mitom, mračnim predanjem. Treći sloj se oslanja na tradiciju velikih flamanskih slikara poput Boša, Brojgela ili Direra. Ivana ne interesuje lijepa, hedonistička strana Mediterana, već ona druga, a to su prostori gdje se miješaju krš i makija, prostori zakržljalih stabala – izvjesna zlokobnost mediteranske prirode. Taj dio njegovi crteža je izuzetne umjetničke vrijednosti. Oni imaju podjednaku vrijednost realističkih crteža i apstrakcije. Preda vama se ne otvara prizor, no zatvara. Sve što se u tim paklima na crtežu odigrava, zapravo se odigrava u našim dušima. Radi se o izuzetnom umjetničkom blagu nastalom u samotnjačkoj predanosti, izvan prevelike pažnje javnosti, u jedinstvu askeze i hedonizma, kako uglavnom samo umjetnost može da stvori i ponudi.” – istakao je Kovačević dodajući da se u minucizno rađenim Kneževićevim crtežima prepoznaje “svojevrsna atmosfera limba, Danteovska inspiracija oniričkih paklova i miješanje arhitekture i ljudi u jednom dušepogubnom komešanju”.

Sam autor kazao je da su ga zbog kontroverznih motiva na njegovim slikama ponekad doživljavali i kao svojevrsnog jeretika, pa mu je jedan Italijan tako kazao da Knežević “kojim slučajem živi u Rimu, bio bi likvidiran za 24 sata”. Naglasio je da je on u duši vjernik i da svako svoje djelo posvećuje Bogu koji presuđuje vječnu sudbinu svih nas, a da u svoje crteže ulaže ogroman trud radeći na jednom od njih  i po mjesec dana, svakodnevno po pet do osam sati sa olovkom u rukama.

Izložba crteža Ivana Kneževića
Izložba crteža Ivana Kneževića

Predsjednik “Matice Boke” Željko Komnenović kazao je da je monmogirafija “Crteži” Ivana Kneževiča proistekla iz prošlogodišnjeg njihovog izdavačkog poduhvata – monografije “Tivatski slikari”, te da će “Matica Boke” uskoro promovisati i knjigu Zorana Mujbegovića “Liber de Belila”, te monografiju “Bokeljski piloti” autora Vukosava Balevića. U muzočkom dijelu programa nastupio je talentovani mladi harmonikaš Boško Tujković.

                                                                         

Izvor:S. L.

Najčitanije