16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Lijepo vrijeme se nastavlja, još toplije…

Ljuta -foto Boka News

Narednih dana vrijeme će biti relativno stabilno, pretežno sunčano, te danju iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu zraka od 21 do 26 °C, pa će vjerovatno biti i kupača.

Kako najavljuju prognostičari početkom naredne sedmice još toplije, na Jadranu većinom od 23 do 26 °C, uz sunčano, i vedro vrijeme, te samo ponegdje umjeren vjetar, većinom maestral, u noći i ujutro mjestimice i buru.

Mnogima gotovo idealni vremenski uslovi za sredinu oktobra vjerojatno će dobro doći i za aktivnosti na otvorenome.

Ofelija će podići temperature u Evropi

Ofelija je postala deseti uzastopni uragan ove sezone koji se formirao nad Atlantikom, nakon što je tropska oluja u četvrtak ojačala u uragan prve kategorije.

Ovim je dostignut rekord star cio vijek koji je dogodio još tri puta, 1878, 1886. i 1893. godine.

Meteorolozi upozoravaju da bi uragan početkom sljedeće nedelje mogao da dođe do zapada Velike Britanije, a očekuje se da će se do utorka približiti irskoj obali.

Najgori udari oluje se očekuju u sjevernim i zapadnim djelovima Britanije, a brzina vjetrova bi mogla dostići 130 kilometara na sat.

“Ofelija bi trebalo da ostane uragan prve kategorije u nedjelju, kada će proći zapadno od Portugala i u ponedjeljak krenuti prema Velikoj Britaniji. Dodatno će podići temperature u Evropi, koje će biti pet do sedam stepeni više od uobičajenih“, kažu meteorolozi.

Najčitanije