„Liber De Belila“

Luštica Bay podržava izdavanje interesantne knjige o Krtolima

Detalj iz Bjelila
Detalj iz Bjelila

Kompanija “Luštica Development” iz Tivta sponzorisaće objavljivanje knjige Zorana Mujbegovića “Liber De Belila”, koja sadrži arhivsku građu, legende, predanja, mape, rodoslove i stare recepte sa područja Krtola na poluostrvu Luštica.

Izdavač ove veoma interesantne knjige je tivatska podružnica NVO “Matica Boke”, koja je prošle godine objavila trojezičnu monografiju “Tivatski slikari”. Među sponzorima monografije je takođe bila “Luštica Development”.

“Kompanija je vrlo rado prihvatila da podrži objavljivanje “Liber De Belila” jer knjiga doprinosi očuvanju istorije Krtola i stanovnika tog područja. U sklopu društveno odgovornog poslovanja, naša kompanija je posvećena upravo podršci ovakvim inicijativama, zatim aktivnostima obrazovnih, sportskih i kulturnih ustanova i nevladinih organizacija i drugih subjekata.”- saopštila je izvršna marketing menadžerka Slavica Milić.

Autor knjige Zoran Mujbegović je akademski slikar, astrolog i grafički dizajner koji živi i radi u Bjelilima. U romanu je na 500 strana objedinio i od zaborava sačuvao arhivsku građu, priče, legende, predanja, mape, rodoslove i stare recepte o Krtolima. Ovo je prvi takav prikaz Krtola.

Detalj iz Bjelila
Detalj iz Bjelila

“Spis ima karakter “enciklopedije o Krtolima” koja na slikovit način sveobuhvatno opisuje  ovo područje. Nismo nimalo iznenađeni što je Luštica Development prihvatila našu inicijativu da učestvuje u ovom projektu budući da je kompanija prepoznata kao investitor koji vodi računa o dobroj saradnji sa lokalnom zajednicom.”- kazao je juče predsjednik UO “Matice Boke” Željko Komnenović.

Prvo javno predstavljanje knjige biće organizovano tokom ljeta u turističkom kompleksu Luštica Bay u Krtolima.

2 Komentari

  1. Ima Krtoljana ciji su preci dosli iz Albanije ali to ne znaci da nisu Srbi .U Albaniji je nekad bilo dosta Srba i danas nesto ali malo i uglavnom su asimilovani. Srpski etnicki prostor i u 19 vijeku je bio do rijeke Drim, a znamo i u istoriji da su Skadar gradili Mrnjacevici. Za vrijeme Turaka i ekspanzije Albanca ,Srbi su potiskivani i napustali Albaniju ,Albanci nisu imali potrebe tada da napustaju Albaniju i da se sele medju nealbance hriscane.Na primjer srpska skola “Karadjordje” u Skadru je postojala do 1948 kada je Enver Hodza zatvorio.

    Naprimjer Srbi izbjegli iz Hrvatske nisu Hrvati samo zato sto su zivjeli na teritoriji danasnje Hrvatske nego su Srbi.
    Srbi izbjegli sa Kosova nisu Allbanci samo zato stoje Kosovo danas pod Albancima nego su Srbi.
    Tako i Srbi izbjegli iz Albanije ne moraju biti Albanci ali u narodu je ostao podatak iz proslosti “dosli iz Albanije”
    Mozda neki od njih ima neki albanski gen uslijed mjesanja ali to ne znaci da su svi porijeklom Albanci.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.