18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Meksiko – Les i Dukić na Svjetskom prvenstvu u jedrenju

Igor Les
Igor Les

Svjetsko prvenstvo u jedrenju, ujedno i poslednja provjera za Olimpijske igre u Brazilu, počinje 10. maja u Meksiku.

Ugled Crne Gore koja sigurnim koracima grabi ka samom vrhu ovog elitnog sporta braniće Milivoj Dukić iz JK Jugole Grakalić iz Herceg Novog i Igor Les iz JK Delfin iz Tivta. Igor Les, je 92. na ISAF svjetskoj rang listi u klasi Laser Standard. Za one koji slabije prate jedrenje treba naglasiti da je mnogo, mnogo teže ući među prvih 100 na ISAF, nego na ATP listi. Les aktuelni šampion Balkana u olimpijskog klasi Laser Standard, učestvovao je na kvalifikacionim turnirima za Brazil na Svjetskim šampionatima u Santanderu i Kanadi, ali i propustio šampionat u Palma de Majorci zbog nedostatka finansijskih sredstava, trenutno je u Meksiku.

„Osećam se zaista dobro i spremno. Žao mi je što samnom neće biti trener Ilko Klakor i kondicioni trener Dragan Nedović. Mnogo bi mi značila njihova podrška na šampionatu na kojem ću pre svega nastojati da ispravim greške kada je start u pitanju, i naravno taktika. Nisam opterećen rezultatom jer ću za rivale imati najbolje jedriličare planete. Imaću sjajnu priliku da vidim koliko sam napredovao i šta je to što mi nedostaje da stignem do samog vrha“ rekao je na početku razgovora Igor Les.

Dukić i Les su napravili pravu malu revoluciju kada je jedrenje u pitanju. Uspjeli su da svojim primjerom privuku veliki broj dece da se bave ovim divnim sportom. Primjera radi JK Delfin iz Tivta već sada može da se pohvali da ima nekoliko ekstra talentovanih jedriličara kakvi su Ilija Marković, Igor Nikolić, Nikola Golubović i Tatjanu Kusovac. Posebno su ponosni na prvu djevojku koja je osvojila prve bodove u olimpijskoj klasi za žene Laser Radial i rangirala se na svjetsku listu, Irinu Kusovac.

„To je stvarno velika stvar. Zaista je divno videti svu tu decu sa koliko ljubavi prilaze sportu koji nije nimalo lak. Iziskuje velike napore na moru, ali i velike napore tokom pripreme. Treba pripremiti jedrilice, očistiti ih, voditi računa o ličnoj opremi, hangaru u kome se nalaze i još puno toga. Njima to ne pada teško jer vole i uživaju onim čime se bave“ rekao je Les koji ima samo 25 godina.

Evropska i Svetska prvenstva u jedrenju se održavaju svake godine. Igor Les je kao primarni cilj, bolje reći san, zacrtao plasman na Olimpijske igre 2020. godine. Meksiko je prva stanica ka tom cilju, a preko ostalih svjetskih i evropskih u serijama, treba biti spreman i imati bodove za Mediteranske igre sledeće godine. „Lijepo ste rekli. Moj san jesu Olimpijske igre 2020. godine. Svjestan sam koliko me posla očekuje. S druge strane raduje me da uslovi za rad napreduju iz dana u dan. Imam veliku podršku svih članova kluba. Trenera Klakora, kondicionog Nedovića i svih iz uprave. Veoma važno, uspostavljena je sjajna saradnja sa JK Mornar iz Splita čije boje brane svjetski asovi kakvi su Filip Jurišić, Tonči Stipanović, Pavlos Kontides. Mnogo mi znači i rad sa trenerom Jozom Jakelićem“

Da se vratimo Meksiku. Kakve su ambicije?

„Da napredujem, da ispravim greške, da vidim što je to što mi nedostaje da stignem do svjetskog vrha. Posle toga nastavljam sa žestokim radom odlučan u namjeri da ostvarim san i stignem do Olimpijskih igara, uz veliku pomoć svih ljudi koji me podržavaju. Naš rad, trud i rezultate prepoznao je grad Tivat, al i Olimpijski komitet. Treba nam i dalje pomoć, a rezultati će biti vrhunski. Uvjeren sam u to, puno radimo. Sada je prava prilika da se izdignemo, jer poslije Olimpijskih igara u Brazilu slijedi smjena generacija, a Crna Gora ima potencijal i ima sjajnu mladu generaciju. Pored toga, Crna Gora je Mediteranska zemlja i unapređenje jedrenja bi dovelo do unapređenje turizma u Crnoj Gori“ rekao je Les.

Dobar vjetar želimo Igoru Lesu i Milivoju Dukiću. Srećno momci!

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije