Lepetane – prodaju kasarnu kao plac?

Ministarstvo odbrane definitivno neće Opštini Tivat ustupiti nekadašnju kasarnu u Lepetanima

Kasarna Lepetane

Ministarstvo odbrane odustalo je od namjere da Opštini Tiva ustupi nekadašnju kasarnu i kompleks vojnih skladišta u Lepetanima u zamjenu za učešće lokalne uprave u gradnji stambeno-poslovnog kompleksa na Lukovića barakama, a gdje bi stanove dobio i jedan broj zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Na taj način i definitivno je „sahranjena“ ideja da Opština Tivat u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, u Lepetanima izgradi mini Olimpijski centar sa nizom novih sportskih adržaja i smještajnih objekata za vrhunske sportiste.

To su inače, tivatski čelnici građanima obećavali još od 2008. a izgradnja Olimpijsog sela u Lepetanima bila je i udarni dio izbornog programa tivatske DPS za nekoliko posljednjih lokalnih izbora. Administracija bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) je još maja 2012, donijela odluku o izradi Urbanističkog projekta “Turistička zona Lepetane” koji obuhvata prostor tamošnje kasarne, ali tivatska javnost još do sada nije bila u prilici da vidi rezultat te odluke.

Posljednji put se o Olimpijskom selu javno govorilo 22.oktobra 2014. kada se tadašnji gradonačelnik Tivta Ivan  Novosel (DPS) koji je tada bio gradonačenik Tivta, 22.oktobra 2014 se sastao sa načelnikom generalštaba VCG, admiralom Draganom Samardžićem i predsjednikom Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušanom Simonovićem.

Bivša kasarna Lepetane

Novosel je tada poručio da su Opština i COK voljni da zajedno u Lepetanima, na lokaciji tamošnje kasarne, izgrade mini Olimpijski centar  Prema njihovim tadašnjim obećanjima, novio sportko-turistički kompleks u Lepetanima na oko 60 hiljada kvadrata prostora,  sadržavao bi fudbalski stadion, atletsku i trim stazu, višenamjensku sportsku salu, prostor za borilačke sportove, kuglanu, halu za boćanje, hotel, parking prostor i sve druge neophodne sadržaje koji idu uz takav centar.  Na sve to je međutim stavljena tačka, jer je Vlada bivšu kasarnu koja više neće biti korištena u vojne namjene,  označila kao “resurs od državnog značaja” i odlučila da je “valorizuje”. U prevodu, kasarna koja se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji, uz samu obalu mora i u blizini trajektnog pristaništa Lepetane, biće prodata kao običan plac za gradnju. Prema nezvaničnim informacijama, u Ministarstvu odbrane su procijenili da bi za ovu nekretzninu mogli dobiti oko 7,5 miliona eura, zbog čega su odlučili da kasarnu ne ustupaju Opštini, već da je država pokuša prodati zainteresovanom investitoru. U međuvremenu, Ministarstvo odbrane je preduzelo aktivnosti da iz Lepetana iseli sve preostale materijale i sredstva koja u tamošnjim skladištima drži Monrarica VCG. Odlučeno je da se odavde demontira i preseli u Bar i jedan od velikih čeličnih hangara. Za posao demontaže hangara površine oko 1.300 kvadrata, njegovog transporta do Bara i ponovne montaže u krugu barske kasarne “Pero Ćetković”, MO je već raspisalo tender vrijedan 200 hiljada eura.

Umjesto Lepetana, Opštine Tivat bi navodno, od Ministarsrtva odbrane trebalo da dobije neku drugu, manju i manje atraktivnu lokaciju, a kao najizglednije pominje se vojno zemljište u blizini hotela “Tivat” na Seljanovu.

3 Komentari

  1. Idiotizam prvog reda…obesmišljava sve ranije obećano,i daje priliku opet nekom poput braće Bajić(Ban) da naprave privatnu imperiju…koliko su na trajektu zaradili mogu da kupe ovo kao ja kutiju cigara…alote…este tresani…malote se u pamet…Gđo Marija ministarka u nastavku, molim ve este blizu i te kazerne a i blizu prezidenta vlade,pitajte ig ….što činite…što vi bi…kada obećaste…a mi glasovasmo…što to namještate ovizijem Banovima,kada ste ig napravili Kraljevima…a ove sve okolo destreganima

  2. Hahha ocekuju 7,5mil za skoro 60hiljada kvadrat… Oko125e m2 na samoj obali dje se kvadrat krece od 200-250e pa cak i vise.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.