20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Legalno im zagrađuju pristup moru

Najnovija gradnja na Obali Đurasević
Najnovija gradnja na Obali Đurasević

Mještanka Obale Đuraševića u Krtolima kod Tivta Mira Golijanin, obratila nam se povodom činjenice da će ona i njene komšije koje imaju kuće sa gornje strane lokalnog puta Tivat-Radovići, uskoro ostati bez mogućnosti pristupa moru koje se nalazi ispod te saobraćajnice.

Naime, na parcelama na samoj morskoj obali ispod puta, počela je gradnja nekoliko novih objekata, kojima je građevinska dozvola izdata saglasno planskim riješenjima iz Državne studije lokacije „Dio sektora 27 i Sektor 28“ (prostor od Solila do Kričkovine) a koju je 2009. Centar za arhitetkuru i urbanizam iz Podgorice, napravio po narudžbi Ministarstva održivog razvoja i turizma, a takav plan usvojila Vlada.

Tivatska javnost, pogotovo žitelji Krtola i vikendaši u Krašičćima, već godinam se žale na tu i ostatak Državnih studija (DSL) za ovaj dio tivatske obale koji su donešeni u Pordgorici po željama Vlade i njenih partnera, a ne lokalne uprave i građana Tivta na koje se takvi planovi najviše odnose. Od usvajanja ove i drugih DSL, do tada većinom nedevastirano obalno područje Krtola „napadnuto“ je gradnjom jer su veliki „turistički“ objekti ucrtani na bukvalno svakom djeliću obale ispod puta za Radoviće, neki i bukvalno s atemeljima u moru.

Najnovija gradnja na Obali Đuraševića prijeti da zatvori jedan od rijetkih preostalih „slobodnih“ poteza obale na ovom dijelu Krtola.

Najnovija gradnja na Obali Đurasević
Najnovija gradnja na Obali Đurasević

„Ja i moja porodica nemamo ništa protiv gradnje, ali imamo protiv toga da ostanemo bez mogućnosti prilaza moru. Ovdje imam kuću već tridesetak godina i za svo to vrijeme, kupala sam se u moru na maloj ponti, odmah ispod moje kuće. Ta ponta je sada već srušena i ostaće ispod novih objekata. Jedino što tražim je da se meni i ostalima koji nisu vlasnici parcele ispod puta koja je po DSL, postala građevinska, omogući nesmetan pristup moru.“- kazala je za naš portal Mira Golijanin. Ona tvrdi da se u međuvremenu, odustalo od u DSL ucrtanog kolskog pristupa sa puta na obalni dio koji bi njoj i svim ostalim građanima trebao omogućiti taj prilaz, ali alternativna pješačka staza-stepenište nije napravljena. Istovremeno, problem usložnjava i činjenica da postoje ima naznaka da se obližnje dvije parcele koje su po DSL zelena zona, pokušavaju pretvoriti u građevinske, a dio jedne parcele na kojoj se ništa ne smije graditi zbog podzemne kanalizacione infrastukture, namjerava se pretvoriti u privatnu plažu posjednika objekata na obali.

Ograda gradilista na morskoj obali
Ograda gradilista na morskoj obali

„Bila sam u Opštini Tivat gdje su mi izdali izvod iz DSL za ovaj dio Obale Đuraševića gdje su jasno naznačene zelene površine i dio na kome ne smije biti gradnje. I sami opštinari su mi kazali da je dozvoljavanje bilo kakve gradnje na obali ispod puta, bilo potpuno pogrešno, ali se oni sa time nisu pitali jer je DSL naručila, crtala i usvajala država.“- ističe Mira Golijanin naglašavajući da svim građanima treba biti omogućen nesmetan pristup moru jer je krajnje neizvjesno kada će krtoljskom obalom biti sagrađena planirana javna lungo-mare pješačka staza čija je izgradnje biti izuzetno skupa.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije