20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Legalizacija – Divljim graditeljima daju povlastice, poštovaoce zakona prave budalama

Krašići

Legalizacija bepsravno podignutih objekata koju omogućava nedavno usvojeni kontroverzni Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, u Tivtu će divlje graditelje koštati od tek neznatno više nego što je to bio slučaj sa građanima koji su poštovali zakon i sve obaveze na vrijeme izmirili.

Proizilazi to iz nacrta Odluke o naknadi za komunalnio opremanje građevinskog zemljišta koju je pripremila administracija gradonačelnice dr Snežane Matijević. Nacrt tog dokumenta stavljen je na javnu raspravu koja traje do 9.januara.

Odlukom je propisano da vlasnik nelegalnog objekta plaća naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta –popularne komunalije, koje su prije izdavanja građevinskih dozvola inače, morali da plate svi oni što su u prethodnom period legalno gradili.

“Naknada se obračunava na osnovu elaborata premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta, izrađenog od strane licencirane geodetske organizacije i ovjerenog od strane katastra”- piše u nacrtu koji utvrđuje i ukupno šest geografskih zona na području Tivta saglasno čijoj atraktivnosti i stepenu komunalne opremljenosti, varira i cijena naknade.

Komunalije za bespravne objekta obračunavaće se po cijeni od 60 eura po kvadratu za najjeftiniju – V zonu, dok će cijena za divlje objekte u najekskluzivnijoj zoni IA koja obuhvata mahom samu obalu mora, iznositi 210 eura po kvadratu. Ova naknada se se za bespravno podignute objekte za ossnovno stanovanje uvećati 2,5 odsto, za sve druge objekte za koje se naknada plaća jednokratno ona se uvećava 5 posto, dok se u slučaju plaćanja u ratama, naknada uvećava za čitavih 20 odsto. Budući da i vlasnici legalnih objekata komunalije u Tivtu plaćaju po istoj osnovnoj cijeni, proizilazi da lokalna vlast izlazi u susret divljim graditeljima kojima je jedina sankcija što su gradili bez dozvole i kršili zakon, biti  to što će  naknadno platiti od 2,5 do maksimalno 20 odsto veće komunalije.

Pri tome im se nacrtom nove odluke, ostavlja mogućnost da tu obavezu prema gradskoj kasi, ukoliko se opredijele za plaćanje na rate, izmiruju u periodu do čak 20 godina. Takvo nešto do sada nije mogao dobiti niko ko je poštovao propise, legalno gradio i izmirivao sve obaveze prema državi.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije