7 C
Kotor

Slušaj online radio

Lazar Ristovski sa publikom otvorio 29. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival

Na Kanli kuli u subotu je počeo 29. Filmski festival Herceg Novi Montenegro film festival koji je zajedno sa publikom ( na njegov predlog) otvorio poznati filmski i pozorišni glumac Lazar Ristovski.

 -Treblo bi da otvorim festival, a ja bih da to uradim sa vama – ja ću da kažem festival je, a vi recite otvoren, rekao je Ristovski. Publika je predlog rado, uz veliki aplauz,  prihvatila.

-Ja i sve moje kolege, filmski stvaraoci koji imaju na ovom festivalu svoje filmove, duboko smo zahvalni na tome što ste večeras došli u bioskop, rekao je Ristovski u svom kratkom obraćanju. -Živimo u jednom obezduhovljenom vremenu u kome vladaju,  na žalost, kojekakvi rijaliti programi, na televizijama se vrte,  besomučno, neke  bedne belosvetske  serije, i zadatak nas, ljudi koji se bavimo filmom,  filmskih stvaralaca,  umetnika,  intelektualca,  naročito pobunjenih  intelektualca jeste da se borimo protiv tog šunda, protiv tog velikog kiča koji nam gadi naše živote- poručio je  Ristovski  .

Ceremonija otvaranja festivala započeta je intoniranjem  himne Crne Gore i nastupom Mjesne muzike Đenovići koja je potom izvela i numeru iz kultnog filma „Petrijin venac“ za koji je muziku napisao  Zoran Cvijanović. Voditelj  programa na Kanli kuli, mladi glumac, Novljanin Miloš Pejović  predstavio je  sve četiri selekcije u čijim će filmovima publika imati prilike da uživa do 7. avgusta.

Preko 100 filmova u tri takmičarske i jednoj revijalnoj kategoriji, stiglo je na ovogodišnji  Festival. Na Kanli kuli biće prikazano 14 filmova u selekciji reditelja Srdana Golubovića. Riječ je o takmičarskoj selekciji u kojoj se 13 filmova nadmeće za festiovalske mimoze. Jednom od filmova pripašće i nagrada iz fondacije  velikog reditelja Živka Nikolića.

Na  donjem starogradskom Trgu od muzike biće prikazano 43 dokumentarna filma u selekciji reditelja Vladimira Perovića. Sinoće je prikazan film „Visoki hrastovi“, reditelja Radoslava Stanišića koji je posvećen rodonačelniku crnogorske kinematografije Ratku Đuroviću i Velju Stojanoviću.

Ove godine je izuzetno jaka i selekcija studentskih filmova koju je predložio reditelj Srđan Koljević. Na programu je 22 filma najprestižnijih filmskih škola iz regiona koji će se nadmetati u bašti Kuće Ive Andrića. U ljetnjem bioskopu Forte mare publika će imati prilike da pogleda festivalske pobjednike . U ambiciji da cijeli grad, pa i cijela Boka bude veliko filmsko gledalište, ove godine zasvjetliće projektori i na Luštici u Klincima. Na „Luštica festu“ prikazuje se izbor iz takmičarskog i revijalnog festivalskog programa.
Otvaranje Filmskog festivala i ovaj put je propraćen vatrometom. Publika je potom imala prilike da vidi kanskog pobjednika, francuski film „Dipan“ u režiju Žak Odriara koji je prikazan van konkurencije.

Najčitanije