11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Lavrov u Boki: Izlet bez politike, jaretina i hobotnica na meniju

Boka Kotorska - foto Boka News
Boka Kotorska – foto Boka News

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sletio je u utorak popodne na tivatski aerodrom privatnim letiom, boraveći u Crnoj Gori do srijede veče. U Tivtu su Lavrova sačekali ruski prijatelji sa kojima je nastavio druženje na luksuznoj jahti ,,Anedigmi“, krstareći Bokokotorskim zalivom.

Prema informacijama Pobjede, Sergej Lavrov je bio u privatnoj posjeti, a crnogorska država je, shodno značaju gosta, omogućila sve neophodne bezbjednosne mjere tokom dva dana boravka i zato se nije mogla dobiti ni jedna zvanična informacija iz državnog protokola.

Iako nedostaju zvanične informacije, izvjesno je da se ministar vanjskih poslova nije tokom kratkotrajne posjete Crnoj Gori sreo sa crnogorskim zvaničnicima, ali ni sa predstavnicima ovdašnjih rusofilskih stranaka. Pojedini lideri crnogorske opozicije tek su nakon kontakata sa redakcijom Pobjede saznali da je ruski ministar vanjskih poslova u Crnoj Gori.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Zvanično, nije poznat identitet ruskih prijatelja koji su dočekali Lavrova u Tivtu i pružili mu gostoprimstvo. Izvjesno je da domaćini ministra vanskih poslova Rusije nijesu bili ni Oleg Deripaska ni Aleksandar Luškov, koji imaju luksuzne nekretnine u Crnoj Gori, upravo na Primorju.

Prema informacijama Pobjede, ipak su Lavrova su ugostili moćni ljudi ruskog biznisa kao što su Vitalij Mačicki, predsjednik borda direktora Rosinvestnefta, velike kompanije koja se bavi eksploatacijom rudnog bogatstva, Aleksandar Čigirinski, suvlasnik Snegiri grupe koja se bavi većim građevinskim poslovima…

Da je riječ o imućnim ljudima, govori podatak da su ruskog ministra ugostili na jahti marke ,,Veleslej“ (Wellesley) koja plovi pod malteškom zastavom, a čije sedmično iznajmljivanje košta, prema zvaničnim podacima, kompanije koja ih rentira 220.000 eura. U tu cijenu je uračunata i usluga skipera i posade.

Taj tip jahti nije tako rijedak u crnogorskim vodama i prošlih godina je viđan, ne samo u luci Porto Montenegro, već i vodama oko Budve i Svetog Stefana. Jahta ,,Anedigmi“ je u utorak veče kružila Bokokorskim zalivom da bi se usidrila u Ljutoj.

Iz restorana ,,Stari Mlini“ naručena je i posebna večera jaretina i hobotnica ispod sača koja je dopremljena čamcem…

Nakon kratkog izleta bez politike, Sergej Lavrov je juče napustio Crnu Goru i zaputio se u Sloveniju, gdje će u subotu biti u delegaciji sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Najčitanije