16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Lastovski karneval – Spaljen Oburgato Surgatore

 

Nikad masovnije nego juče, mještani Donje Lastve na tradicionalnom “Lastovskom karnevalu”, nisu na posljednje putovanje ispratili karnevala kao simboličnog krivca za sve prošlogodišnje nevolje građana.

U veseloj koloni sa karnevalskom lutkom koja je po tradiciji, krenula ispod smokve u naselju VII kvart, pored domaćina iz NVO “Harlekin” i brojnih maštovitih maski, bili su i predstavnici Udruženja “Fešta” i Kotorskog karnevala, Gradska muzika Tivta, Mjesna muzika Đenovići, mažoretke iz Budve, te njihove koleginice iz “Modesta” i “Bellissime” iz Tivta, odnosno “Fešte” iz Kotora. Među maškarama bilo je i nekoliko grupnih maski – “Venecija 1 i2”, “Bokeški đardin”, maska “Harlekina”, štićenika Zavoda za rehabilitaciju djece sa poremećajem sluha i govora iz Kotora…

Najveselija i svakako najatraktivnija, bila je maska “Autoput” iz Kalimanja koju su sačinjavali kosooki građevinski radnici sa kineskim šeširima od trske na glavama, macam, maškinima, lopatama i kosijerima, te starim “folsvagen” kombijem kineskih registarskih oznaka “BB 42 KM”. Uz moto “U Bar smo stigli, u Boljare ko zna kad…” i zaglušujuću muziku Psajevog hita “Gagnam Style”, veseli kineski građevinari povremeno su se zaustavljali, te nakon prodornog zvuka sirene za opasnost, detonirali po jedan” štapin dinamita”, razbijajući ljuti crnogorski kamenjar eksplozijama isložnim udarcima krampova i lopata.

Lastovski karneval
Lastovski karneval

Suđenje karnevalu nazvanom Oburgato Surgatore ilitiga Sve nizbrdo, održano je lastovskoj rivi, prepunoj posjetilaca iz cijele Boke, ali i Budve, Cetinja, Podgorice… Preko hiljadu ljudi iskoristilo je lijepo vrijeme i došlo da se zabavi u Donju Lastvu te vidi sudbinu karnevala što je, kao reče tužilac Slavnog suda komunitadi lastovske “kopao i rukama i nogama da nas u nevolju uvali, naopako nauči iu srdupinu ostavi”.

“Kriv je što je oburdao i surgao i ono što su nam đedovi ostavili, kriv je što smo dobri i pošteni pa nas se svašta događa, što nam je vazda malo pa tuđe oćemo, a svoje nedamo, što kamate vraćamo, a para još nismo viđeli” – obrušio se tužilac na karnevala Oburgata Surgatorea, na što je njegov branilac uzvratio da ništa od toga nije tačno, već da je njegov klijent “visokomoralna ličpnost što je zamiritala da bude kapo od sela”.

Sud je karnevala ipak kaznio smrtnom kaznom spaljivanjem na lomači, a prije nego što su ga krvnici uz zvuke posmrtnog marša, odnijeli na mulo ispred lastovske crkve Svetog Roka i zapalili ga, advokat karnevala Oburgata je prisutnima pročitao njegov testament. Po tradiciji, karneval se u svojoj posljenjoj volji sjetio svih koji su lani griješili i pravili prboleme, te im je svima, u skladu sa zaslugama, poklonio prigodan djelić svoje imovine.

Lastovski karneval
Lastovski karneval

“Svim potencijalnmim investitorima ostavljam podsticvaj za izgradnju stambenih objekata – ne daj Bože fabrika da se ko ne zaposli, avizavam PIO Crne Gore da se penzija prima do 40 godina, a rabota se do smrti, privatnicima ostavljam novi zakon o ukidanju svijeh slobodnijeh dana i obavezno smanjenje plata, a Elektroprivredi preporuku da budu dobro s narodom, da struju u drugoga ne budu uzimali.”- poručio je karneval, ostavivši “Morskome dobru” “10 vreća cimenta i 5 kubika pijeska da sredi lastovsku rivu”, gradskoj lučlici Kalimanj “najmoderniji video nadzor da motori sa baraka noge ne dobiju”, Radio Duxu “metlu za ćeranje službenika”, Urbanizmu “šprajceve za parapet ispod parka Ivovića”, a aerodromu Tivat “meštra od klime i veliku ceradu jerbo su dumbrele lomljive”.

Lastovski karneval
Lastovski karneval

Nakon spaljivanja karnevala, fešta je nastavljena velikim maskenbalom u hotelu “Kamelila” . Lastovski karneval, najveću takvu manifestaviju na Tivatskoj riivijeri, priredila je NVO “Harlekin”, uz podršku Opšptine, Tursitičke organizacije Tivat i sponzora.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije