8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Lastovska fešta“

Kako tradicija nalaže, kulturno-zabavna manifestacija „Lastovska fešta“ koja se održava 48 godina za redom, prve subote avgusta, sinoć je započela postrojavanjem i smotrom Odreda Bokeljske mornarice iz Tivta, ispred crkve Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi, nakon čega je odigrano tradicionalno Bokeljsko kolo, ovog više od 12 vjekova starog memorijalnog udruženja bokeljskih pomoraca, uz muzičku pratnju Glazbeno provjetnog društva “Tivat”.

U organizaciji Kulturno-zavičajnog udruženja „Napredak“ Gornja Lastva, brojni posjetioci su uživali u mediteranskom ambijentu i prigodnom umjetničkom programu, uz zvuke Glazbeno prosvjetnog društva Tivat i muzičkog sastava Kompas iz Ploča.

“Lastovska fešta se održava u kontinuitetu punih 48 godina. Naša misija je očuvanje tradicije, običaja, zajedništva, njegovanje lastovskih običaja. Svih ovih godina trudili smo se očuvati materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu”, kazala nam je članica KZD Napredak Gornja Lastva, Marija Nikolić.

U organizaciji Foto, kino i vide kluba Mladost iz Donje Lastve, u okviru fešte je otvorena izložba fotografija člana kluba, Đurice Nikolića, koji je pošle godine preminuo u Holandiji. Izložbu je otvorio predsjednik kluba, Anton Gula Marković.

Najčitanije