15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Lastovska fešta, više od tradicije…

Kako tradicija nalaže, kulturno-zabavna manifestacija „Lastovska fešta“ koja se održava 43 godine za redom, prve subote avgusta, sinoć je započela postrojavanjem i smotrom Odreda Bokeljske mornarice iz Tivta, ispred crkve Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi, nakon čega je odigrano tradicionalno Bokeljsko kolo, ovog više od 12 vjekova starog memorijalnog udruženja bokeljskih pomoraca, uz muzičku pratnju Glazbeno provjetnog društva “Tivat”.

Pored brojnih posjetilaca, domaćih i stranih, proslavi je prisustvovao veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić koji je sa predsjednikom  Kulturno-zavičajnog društva „Napredak“ iz Gornje Lastve, Zoranom Nikolićem na kraju ušao u kolo.

Lastovska fešta 2017.

U nastavku fešte, uslijedila je muzika za ples uz taktove “Jessy band-a” iz Splita i bogata ugostiteljska ponuda.

Feštovalo se do  ranih jutarnjih sati, uz poznate dalmatinske hitove…

Lastovska fešta 2017.

Slavili su i najmlađi….

Najmlađa članica HKD Napredak na fešti

“Jessy band-a” ulijed velikih gužvi na graničnim prelazima, Neum i Karasovići, nakon dvanaestosatnog putovanja iz Splita stigao je pred samu feštu i podigao raspoloženje…

Lastovska fešta 2017.

Feštu je organizovalo Kulturno-zavičajno društvo “Napredak”, a sponzori su bili Dubrovačko-neretvanska županija i Turistička organizacija Tivat.

Gornja Lastva

Gornja Lastva je malo meditreansko mjesto na brdu Vrmac koji razdvaja tivatski i kotorski zaliv. Nalazi se na 300 m nadmorske visine i udaljena je tri kilometra, lokalnim asfaltnim putom, od jadranske magistrale. Smještena je na osunčanoj padini brda Vrmac sa prekrasnim pogledom na tivatski zaliv i dalje, preko poluotoka Luštica, na otvoreno more. Naselje na tome mjestu postoji od davnina.

Kamen kao osnovni grđevinski materijal i mediteransko bilje u kojem se naselje skriva, odslikavaju prepoznatljiv mediteranski ambijent. Od nastanka naselja, kamene kuće su građene i razgrađivane da bi se na njihovom mjestu gradile nove, savremenije. Mnoge kuće su vremenom napuštene i međe urušene, ali autentičnost tradicionalnog načina gradnje i ukupnog ambijenta nije ničim narušena. Danas najbolje očuvane i najmarkantnije kuće u naselju potiču uglavnom iz XIX stoljeća. Iz istoga je doba i mlin za masline u kojemu se do danas nije ništa promijenilo i masline se još uvijek melju kao nekada, mlin pokreće ljudska snaga. Zbog toga se za vrijeme meljave maslina u mlinu okupljaju mještani, čuje se pjesma… mlijeće maslina je i svojevrsan kulturni događaj.

Župna crkva Svete Marije, posvećena rođenju Bogorodice koje se slavi 8. septembra i ovaj dan je ujedno krsno ime za porodice iz Gornje Lastve. Crkva je, manja nego što je danas, građena je u XIV stoljeću. Na današnju veličinu dograđena je u XVI stoljeću. Barokni oltar izrađen od raznobojnog mramora ranije je krasio crkvu na otoku Gospe od Škrpjela ispred Perasta. Od Peraštana je otkupljen u XVIII stoljeću. Peraštani su tada Gornjoj Lastvi darovali kip Gospe sa malim Isusom vrlo sličan onome u crkvi Gospe od Škrpjela. Na glavnom oltaru je izuzetno lijepa oltarna pala sa slikom Bogorodičina rođena za koju se vjeruje da je djelo venecijanskog slikara Andrea Trevisana. Starija od ove je oltarna slika Gospe od Lovrata, a vrlo je lijep i vrijedan romanički križ na bočnom oltaru izrađen od srebra. Unutrašnjost crkve krase i lijepa i bogata zbirka crkvenih predmeta, oltarni kipovi, srebrni križevi…

Ove godine se obilježava 607 godina od prvog pisanog spomena župne crkve u Gornjoj Lastvi.

Najčitanije