13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kusovac: Rekordna godina u istoriji Luke Kotor

Vaasilije Kusovac
Vaasilije Kusovac

“Ovo je za Luku Kotor bila rekordna godina, uplovila su 488 broda što je 18,4 % više u odnosu na 2015. godinu. Putnika sa brodova bilo je 535.200 ili 21,7 % više, jati 1673 ili 6,7% više, sa kojima je stiglo 8.391 nautičara i putnika ili 16,8 % više nego prošle godine.”, kazao je na današnjoj press konferenciji direktor kompanije Vasilije Kusovac.

Prema ocjeni Cruise Critic vodećeg portala koji se bavi analizom i ocjenom svih aspekata kruzing industrije  na osnovu glasanja putnika sa kruzera uvrstila je Kotor u pet najbolje ocjenjenih destinacija u istočnom Mediteranu u 2016. godini.

Prema anketnom listiću Luke Kotor koji popunjavaju članovi posade i putnici kvalitet lučkog servisa je ocjenjen najvećom ocjenom.(4.2)

„Luka Kotor je gradska luka , fizički i funkcionalno pripada gradu i samim tim je njegova razvojna šansa. Osnovni preduslov da ona to i ostane i očuva dostignute visoke pozicije u kruzing industriji na ovom dijelu Mediterana, je da zadrži pravo na dugoročno privredno korišćenje lučkog akvatorijuma“, kazao je Kusovac.

„Nisam od onih koji su nosioci liberalne ekonomije da tržište može regulisti sve, jer u tom slučaju Luka Kotor, Jadranski brend, biti prodati jer mi na tom polju nemožemo konkurisati moćnim kompanijama.Ali ako država bude regulator kako to rade moćne zemlje u svijetu onda će zadržati za sebe Luku Kotor. Ako to žele mogu to uraditi odmah. Kada je u pitanju pomorstvo, Crnoj Gori nedostaje strategija a posebno u kruzing industriji“ – kazao je između ostalog Kusovac.

Vaasilije Kusovac
Vaasilije Kusovac

AD Luka Kotor je dobitnik brojnih priznanja i nagrada u 2016g. Initijative Diorections, koja je predhodne godine nagradila Zlatnom nagradom za kvalitet, ove godine je AD Luci Kotor dodijelila nagradu za kvalitet u najvišoj Platinum kategoriji kao počasnom članu.

European Society for Quality Research (ESQR) internacionalna asocijacija za istraživanje  kvaliteta iz Lozane dodijelila je nagradu AD „Luci Kotor“  za najbolju praksu u 2016g.

Luka Kotor AD je postala zvanično član Med Cruize asocijacije. Med Cruise je asocijacija lukau Mediteranu koja danas broji više od 70 članova koji predstavljaju oko 100 luka u ovom regionu.

See Cloud - foto Miro Marušić
See Cloud foto Miro Marušić

Luka Kotor je zlatni Partner Clia (Cruise Lines International Association) koja okuplja više od 60 kruzing kompanija iz čitavog sijeta.

„Luka Kotor AD je zahvaljujući poslovnim rezultatima i uspjesima prepoznata kao pokretač ukupnog razvoja opštine i uticala je snažno na pozicioniranje Kotora na svjetskoj turističkoj mapi“- zaključio je direktor Vasilije Kusovac, kojem 3. januara 2017. ističe četvorogodišnji manadat na čelu Luke Kotor.

 

Najčitanije