7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kusovac: Nigdje u svijetu nije praksa da se luke prodaju ili da se daju u koncesiju stranim partnerima

Direkor Luke Kotor - Vasilje Kusovac
Direkor Luke Kotor – Vasilje Kusovac

U razgovoru za Boka News, Vasilije Kusovac izvršni direktor Luke Kotor govori o aktuelnoj situaciji, produženju koncesije, kruzing sezoni, novim investicijama…

O bezbjednosti i sigurnosti, novim plutačama, bovama za vezivanje mega kruzera…

Boka News: Koncesija za Luku Kotor ističe u šestom mjesecu, kakva su Vaša očekivanja oko dobijanja prioritetne koncesije kako bi obezbijedili kontinuirani razvoj Luke i nastavili ulaganja u infrastrukturu ?

Vasilije Kusovac: Ja očekujem da dobijemo produženje koncesije, mislim da niko nema beckground na ovim prostorima za pružanje lučkih usluga koje ima AD Luka Kotor i mislim da bi bilo najlogičnije, bez obzira na pojedina mišljenja o menadžmentu, da Luka treba ostati u većinskom vlasništvu Grada Kotora.

Mi smo pokazali i dokazali da ima načina da strani kapital uđe u Luku bez narušavanja vlasničke strukture, potpisivanjem ugovora sa kompanijom Royal Caribbean koja će uložiti sredstva za instalaciju, montiranje plutača, a mi ćemo ih vratiti kroz naplatu lučkih usluga što je svakako jedna dobra vijest.

Nigdje u svijetu nije praksa da se luke prodaju ili da se daju u koncesiju stranim partnerima.

Produžiti koncesiju Luci Kotor je pitanje odnosa prema gradu, budućim pokoljenjima, patriotski čin i na kraju politička odluka.[quote_box_right]Mi smo pokazali i dokazali da ima načina da strani kapital uđe u Luku bez narušavanja vlasničke strukture [/quote_box_right]

Ukoliko političari odluče da nam je daju, ja ću biti sretan, ukoliko odluče drugačije, neću biti zadovoljan jer pokrivam poziciju koja je veoma odgovorna i u ovom trenutku na najvećem iskušenju.

Volio bi u interesu svih da koncesija pripadne Luci Kotor, mi smo ipak uložili ogromna sredstva u infrastrukturu.

Kotor
Luka Kotor

Boka News: Kakvu kruzing sezonu očekujete ?

Vasilije Kusovac: Glavna kruzing sezona počinje 2. aprila dolaskom broda “Berlin”, njemačke kompanije “FTI Cruises“ dužine 193 metara sa oko 1000 putnika, sezona se završava 2. decembra brodom Costa Mediterane 293 metra.

Ukupan broj brodova koji će pristati i vezati se u Luci Kotor, ove godine je 423 sa oko 430. 000 putnika, što predstavlja 20 posto više brodova i 39,9 posto više turista što je veoma značajan porast, morate priznati.

Italijanska kompanija MSC umjesto prošlogodišnjih 18 dolazaka brodova povećava na 33, kao i nekoliko desetina novih dolazaka brodova kompanije Costa, što bitno utiče na povećanje broja dolazaka kruzera i turista u Kotor.[quote_box_right] U Kotoru ove godine 20 posto više brodova i 39,9 posto turista[/quote_box_right]

Nešto što predstavlja novinu je najava kompanije Allegra iz Bara je daće kompanija Costa ove godine vršiti ukrcaj putnika u Luci Kotor, što je veoma značajno i što potvrđuje ispravnost naše odluke da napravimo putnički terminal. Mi smo spremni za pružanje usluga ukrcaja putnika na kruzere iz naše luke.

Direkor Luke Kotor - Vasilje Kusovac
Direkor Luke Kotor – Vasilje Kusovac

Boka News: Najavili ste bove, plutače za vezivanje velikih brodova ?

Vasilije Kusovac: Ove godine svi brodovi preko tristo metara će biti vezani na sidrištu na dvije bove kapaciteta 300 tona koje će biti ispred Fakulteta za pomrstvo, na taj način ćemo podići sigurnost veza brodova, plovni put će biti čist, biće eleminisani negativni efekti koji se javljaju prilikom spuštanja i podizanja sidra sa morskog dna.

Neće više biti onog efekta koji je najviše primjećen u Kotoru od naših sugrađana i ljudi koji su na moru a to je oranje sidra. Brodovi će biti na vezu, nema negativnih ekoloških efekata i na taj način biodiverzitet prostora akvatorija Luke Kotor će biti žaštićen od svih negativnih uticaja.

Boka News: Poboljšali ste bezbjednost i sigurnost ?

Vasilije Kusovac: Novina je što imamo savremeni video nadzor od restorana Galion, preko marine, luke do Instituta za biologiju mora. Imamo 24 satnu kontrolu od strane dežurnih ljudi, službi, oficira bezbjednosti, menadžmenta, tako da sistem bezbjednosti i sigurnosti na prostoru Luke uliva povjerenje.

Boka News: Koje projekte imate namjeru realizovati ?

See Cloud
See Cloud

Vasilije Kusovac: Trenutno radimo na projektu da podatke sa naše metorološke stanice iz luke sa Luže dobijamo direktno, ranije je to bilo preko Hidrometorološkog zavoda. Podatke ćemo imati direktno i biće dostupni na sajtu, trenutnu vremensku situaciju, stanje plime i oseke, brzina vjetra, smjer, sve ono što je neophodno za nautičare. Imamo dobru internet mrežu u luci što je veoma važan faktor.

Namjera nam je da za 8. mart organizujemo izložbu fotografija „Luka nekada i sad“ grupe autora, kako bi pokazali da imamo pravi odnos prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Luke Kotor.

Najčitanije