11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kusovac – Naša Luka Kotor živjela je sa Gradom i za Grad…

Preko Luke Kotor se odlazilo u svijet i dolazilo, stizale su razne civilizacije, koje su nas učinile duhovno i materijalno bogatijima. Naša Luka Kotor je bila svjedok tužnih i radosnih sastanaka i rastanaka, živjela je sa Gradom i za Grad, zajedno sa njenim građanima. Luka spaja brodove i more, obale i luke, povezuje ljude, otvara nove vidike, prenosi multikulturalnost kao način življenja i stvaranja – kazao je Vasilije Kusovac direktor Luke otvarajuću izložbu fotografija „Luka Kotor nekad i danas“.

U ime domaćina brojne goste i zvanice pozdravila je kustosica Galerije Solidarnosti, Marija Mihaliček i direktor JU Muzeji Kotor Andro Radulović.

Luka Kotor bila je i ostala važan učesnik i svjedok u razvoju Grada i pomorske privrede u Boki Kotorskoj. Luka se pominje u istorijskim dokumentima još u 12. Vijeku.

„Ovu izložbu pripremili smo kako bi podsjetili i ukazali na njen značaj, kako kroz istoriju tako i danas. U Luku Kotor se nekada uplovljavalo i isplovljavalo kao i danas, samo što su stare jedrenjake, parabrode i bracere zamjenili veliki moderni kruzeri, jahte…

Fotografije nas podsjećaju na dolazak Francuza, na prvi dolazak razarača „Kotor“ u svoju matičnu luku, izgradnju rive – Luke nakon zemljotresa, do savremenih kruzera.

U Luku Kotor danas je svečano dočekan kruzer FTI „Berlin“ čime je označen početak ovogodišnje kruzing sezone, tako da će do kraja godine pristati i vezati se u Luci Kotor, 409 kruzera sa oko 40. 000 putnika“ – kazao je Vasilije Kusovac direktor Luke Kotor otvarajući izložbu.

Izložene su fotografije, autora, dr. Maje Đurić, Ivke Janković, Klaudija Katelana, Zorana Nikolića, kao i stare fotografije Luke Kotor iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor.

Najčitanije