7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kumbor – Uklonjene spomenike spremaju za nove lokacije

Portonovi
Portonovi

Tragom vijesti da je kom­pa­ni­ja Azmont uklonila naj­sta­ri­ji spo­me­nih va­zdu­ho­plov­ci­ma po­dig­nut na pro­sto­ru biv­še Ju­go­sla­vi­je iz kruga bivše kasarne u Kum­bo­ru gdje gra­di luk­su­zni tu­ri­stič­ki kom­pleks Por­to­no­vi, član Radne grupe za praćenje investicije „Portonovi“ Vladimir Mračević, sa odbornikom Skupštine opštine Herceg-Novi Špirom Vukovićem posjetio gradilište u Kumboru da bi se na licu mjesta uvjerili u kakvom su stanju spomenik palim hidroavijatičarima Treće hidroplanske komande Kraljevine Jugoslavije iz 1936. godine i spomenik vodnicima Branku Musturu i Ljubomiru Pajiću iz 1956. godine.

„Zbog navoda koji su se pojavili u medijima i zabrinutosti mještana Kumbora za sudbinu ovih spomenika zajedno sam sa odbornikom iz Kumbora Špirom Vukovićem zamolio predstavnike kompanije Azmont Investment, koja u Kumboru gradi luksuzni turistički kompleks, da nas upoznaju sa stanjem ovih spomenika i njihovim budućim planovima. Imali smo prilike da na licu mjesta izvršimo uvid u spomenike koji su demontirani i konzervoirani na vrlo profesionalan način“ kazao je Vladimir Mračević.

Upoznati smo sa idejnim prostorno-planskim rješenjem za Park spomenika i sa budućom pozicijom ova dva spomenika. Oni će u Parku spomenika, jednom od dva javna parka koji su planirani u sklopu kompleksa Portonovi, imati veoma zapaženo mjesto, kazao je Mračević i istakao da nema nikakvih razloga za brigu jer je važećim planskim dokumentom predviđeno izmještanje spomenika na novu lokaciju, a zakonom su propisane procedure koje regulišu njihovo izmještanje.

Mračević kaže da su predstavnici Opštine u ranijim kontaktima sa predstavnicima kompanije „Azmont“ imali prilike da ih upoznaju sa zakonskim procedurama za izmještanje spomenika koje se moraju ispoštovati.

Spomenik
Spomenik

Povodom dopisa Kompanije Azmont Investments o tome da su pokrenuli aktivnosti za preseljenje postojećih spomenika u okviru kompleksa Portonovi u Kumboru, bivši predsjednik opštine Milan Vajagić je 29. januara ove godine, odgovorio investitoru da je procedura za odobravanje izgradnje i uređenja javnog parka regulisana Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, a pitanje preseljenja spomenika Zakonom o spomen-obilježjima.

Tim Zakonom definisano je da podizanje, zaštita i održavanje spomen-obilježja u javnom interesu. Polazeći od toga propisane su i pravne procedure. S obzirom da je Zakon predvidio da se izmjena, dorada, izmještanje, zamjena i uklanjanje spomen-obilježja vrši po istom postupku kao i podizanje spomen obilježja, neophodno je da Skupština opštine uz prethodnu saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove kulture, donese Program o podizanju spomen-obilježja za 2015. u koji će uključiti i izmještanje dva spomenika u kompleksu Portonovi. Tek tada bi se stekli uslovi za donošenje pojedinačnih odluka za izmještanje ova dva spomenika, prenosi portal opštine Herceg – Novi.

Najčitanije