15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kumbor – Azmont uklonio spomenik vazduhoplovcima

Spomenik pilotima - Foto Radio Herceg - Novi
Spomenik pilotima – Foto Radio Herceg – Novi

Kom­pa­ni­ja Azmont, ko­ja u Kum­bo­ru gra­di luk­su­zni tu­ri­stič­ki kom­pleks Por­to­no­vi, uklo­ni­la je naj­sta­ri­ji spo­me­nih va­zdu­ho­plov­ci­ma po­dig­nut na pro­sto­ru biv­še Ju­go­sla­vi­je, prenosi Dan.

Šta će azer­bej­džan­ska kom­pa­ni­ja, ko­ja 2013.go­di­ne obe­ća­la da će se sa do­stoj­nom pa­žnjom od­no­si­ti pre­ma spo­me­ni­ku ura­di­ti sa njim osta­je ne­po­zna­to, jer je ulaz na pro­stor biv­še ka­sar­ne „Or­jen­ski ba­ta­ljon“ one­mo­gu­ćen no­vi­na­ri­ma, a na te­le­fon­ske po­zi­ve upu­će­ne kom­pa­ni­ji ni­ko ne od­go­va­ra. Na­i­me, do­la­skom no­vog ru­ko­vod­stva kom­pa­ni­je Azmont, na če­lu sa Me­ti­nom Gu­ve­ne­rom, pri­je 45 da­na, ovo gra­di­li­šte po­sta­lo je naj­za­tvo­re­ni­ji pro­je­kat.

Ono što smo ne­zva­nič­no sa­zna­li od za­po­sle­nih ko­ji su upu­će­ni u pro­je­kat, je­ste da spo­me­nik ni­je sme­tao iz­vo­đe­nju ra­do­va. Od za­po­sle­nih sa­zna­je­mo da je spo­me­nik star pre­ko 70 go­di­na ra­sta­vljen i uklo­njen, a pre­ma ur­ba­ni­stič­ko-teh­nič­kim uslo­vi­ma ko­je je in­ve­sti­tor do­bio on je mo­rao bi­ti sa­ču­van, a nje­go­vo de­mon­ti­ra­nje ili iz­mje­šta­nje ni­je bi­lo pred­vi­đe­no.

Pod­sje­ti­će­mo da se na ovom me­mo­ri­jal­nom obi­ljež­ju na­la­ze ime­na 28 hi­dro­pi­lo­ta, iz­vi­đa­ča i me­ha­ni­ča­ra Tre­će hi­dro­plan­ske ko­man­de Po­mor­skog va­zdu­ho­plov­stva Kra­lje­vi­ne Ju­go­sla­vi­je ko­ji su stra­da­li u slu­žbi.

Od ko­li­kog je zna­ča­ja ovo spo­men obi­ljež­je go­vo­ri i po­da­tak da je ne ta­ko dav­no gru­pa va­zdu­ho­plov­nih struč­nja­ka i en­tu­zi­ja­sta sa pod­ruč­ja ci­je­le biv­še Ju­go­sla­vi­je po­kre­nu­la ak­ci­ju spa­sa­va­nja i ob­no­ve spo­me­ni­ka u Kum­bo­ru.

Spomenik pilotima - Foto Radio Herceg - Novi
Spomenik pilotima – Foto Radio Herceg – Novi

Ta­da je Alek­san­dar Ko­lo, do­ku­men­ta­ri­sta Mu­ze­ja va­zdu­ho­plov­stva u Be­o­gra­du, ka­zao da bi sva­ka ze­mlja na svi­je­tu spo­me­nik, ko­ji je od zna­ča­ja za vi­še dr­ža­va, sta­vi­la pod za­šti­tu, a ov­dje je na sce­ni nje­go­vo po­ste­pe­no uni­šta­va­nje. On je po­ru­čio da je uko­li­ko Cr­na Go­ra ne mo­že, ne­će ili ne že­li, srp­ski Mu­zej va­zdu­ho­plov­stva spre­man da sno­si tro­ško­ve da se vri­jed­no me­mo­ri­jal­no obi­ljež­je iz Kum­bo­ra pre­ne­se, ob­no­vi i iz­lo­ži u Be­o­gra­du.

Iz kom­pa­ni­je Azmont su 2013.go­di­ne upu­ti­li sa­op­šte­nje da će se po­sta­ra­ti da spo­men obi­ljež­je stra­da­lim pi­lo­ti­ma osta­ne na mje­stu, te da će se sa naj­ve­ćim uva­ža­va­njem i pa­žnjom od­no­si­ti pre­ma objek­tu.

Spomenik
Spomenik

„ Azmont će se po­sta­ra­ti da spo­men obi­ljež­je stra­da­lim pi­lo­ti­ma osta­ne u Kum­bo­ru. Pr­vi ko­ra­ci u oču­va­nju spo­me­ni­ka su već pred­u­ze­ti pa je re­zer­va­ci­ja ovog obi­ljež­ja već oba­vlje­na i on je uklju­čen u odo­bre­ne pla­no­ve. Kom­pa­ni­ja će ta­ko­đe an­ga­žo­va­ti isto­ri­ča­re, ka­ko bi se po­pi­sa­li svi de­ta­lji, do­ku­men­to­va­li i sa­ču­va­li od za­bo­ra­va svi isto­rij­ski aspek­ti i ta­ko pred­sta­vlja­li sa­stav­ni dio ovog me­mo­ri­jal­nog obi­ljež­ja“ – na­ve­de­no je ta­da u sa­op­šte­nju za jav­nost iz kom­pa­ni­je Azmont.

Najčitanije