8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kultna predstava “Prikazanje života svetog Lovrinca mučenika” odigrana u katedrali Svetog Tripuna

Hvarsko pučko kazalište izvelo je u četvrtak predstavu Prikazanje života svetog Lovrinca mučenika, u režiji Marina Carića u kotorskoj katedrali Svetog Tripuna.

Prikazanje života svetog Lovrinca Mučenika” nepoznatog hvarskog autora je kultna predstava, koju su Hvarani prvi put izveli još u julu 1970., u režiji danas pokojnog Marina Carića, a koju su do sada odigrali 257 puta.

Glumce i brojne vjrenike pozdravio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, koji je kazao da predstava sa svojom kršćanskom porukom, o smrti  mučenika iz rimskog doba koji ne žele zanijekati svoju vjeru, papi Sistu i Lovrincu.

Ovo je jedna od najizvođenijih i najcjenjenijih predstava hrvatskih kazališnih amatera, za čiju je sjajnu igru i kulturološki pothvat Hvarsko pučko kazalište, jedna od najboljih hrvatskih amaterskih družina, steklo veliki ugled kako na festivalima, tako i u priznanjima kazališnih znalaca i teatrologa. Kao što je poznato, zapis ove predstave datira iz 15. stoljeća, ali smatra se da tradicija izvođenja ovog prikazanja postoji i ranije.

Tekst govori o smrti  kršćanskih mučenika iz rimskog doba koji ne žele zanijekati svoju vjeru: papi Sistu i Lovrincu, pri čemu ih Rimljani (okrutni car Dacije i njegovi pomoćnici Valerijan i Merkurije) okrutno muče a Bog podržava u njihovoj muci i na kraju odvodi u rajsku slavu.

Prikazanje života svetog Lovrinca mučenika – Kotor 2017.

„U predstavi igraju samo muški koji igraju i ženske likove. Predstava se nakada igrala ispred katedrale hvarske, sada se igra pred oltarima. Sveti Lovrinac je bio blagajnik pape Sista, i često kada prestavljam tu predstavu kažem samo pratite radnju i sve će vam biti jasno, jer je teško pratiti stari jezik koji inače, glumci imaju u svojim genima. To je predstava sa kršćanskom porukom. Sveti Lovrinac je kada mu je došao car Dacije tražiti novac bogatstvo koji mu je ostavio papa kada ga je pogubio kazao „bogatstvo su ljudi koji vjeruju u Boga…“ – kazao nam je nakon predstave Jakša Fiamengo.

Od premijere 1970. godine predstava je često gostovala u inostranstvu, na gotovo svim kontinentima.

 

Najčitanije