KUD Boka – čuvari nematerijalne kulturne baštine

U Tivtu prigodnom izložbom obilježena 40-ta godišnjica KUD-a “Boka”

“Velika baština prošlosti se u Tivtu čuva i njeguje organizovano gotovo 130 godina, a prije toga vijekovima uz ognjišta. Mi kao nastavljači te tradicije smo imali zadatak više, zadatak njegovanje onoga što je činilo baštinu mnogih naroda i narodnosti tadašnje Jugoslavije i mi smo to uspješno radili još od 1950 od kada su počeli prvi organizovani koraci na uspostavljanju jednog ovakvog ansambla” – kazao je, poznati tivatski novinar i publicista Mašo Čekić, otvrajući u petak veče u galeriji ljetnjikovca Buća-Luković, prigodnu izložbu posvećenu 40-toj godišnjici osnivanja i rada ovdašnjeg Kulturno-umjetničkog društva “Boka”.

KUD “Boka” jedan je od najaktivnijih folklornih ansambala u Crnoj Gori , imaju veliki broj članova svih generacija, te vrlo često nastupaju u zemlji i inostranstvu .Na samoj izložbi pored fotografija koje govore o istorijatu društva, prikazani razni etnološki  eksponati i rekviziti  ansambla.

“Krenulo se od nule – imali smo dobru volju, vojničke košulje, ali smo igrali i držali koncerte. Putovali smo, igrali i uživali u radosti putovanja, radosti nastupa u tuđim zemljama, osjetili čast i ponos jer smo izabrani da predstavimo svoju zemlju. Hvala puno svima koji su svih ovih godina učestvovali u radu našeg ansambla, svi su jednako zaslužni za uspjeh i trajanje punih 40 godina. A u životu čovjeka četrdesete su najbolje godine”- istakao je Čekić koji je dugo godina bio i solista KUD-a “Boka”.

Brojne okupljene na izložbi, pozdravila je i Dubravka Nikčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat. Ona je naglasila da je lokalna uprava u aktelnom petogodišnjem  Planu razvoja kulture, posebno mjesto i status dala nematerijalnoj kulturnoj baštini kojoj pripada i folklor.

Kud Boka
Kud Boka

“Mi smo takođe dali značajnu prednost njegovanju tradicije i kulturne baštine u Tivtu tako što smo pri finansiranju NVO, prioritet dali upravo trima tradicionalnim organizacijama, Bokeljskoj mornarici, Glazbeno-prosvjetnom društvu Tivat i KUD-u Boka, dajući im poseban status i jaču podršku. KUD Boka je vrlo vrijedno radilo ovih 40 godina i postalo reper sličnim organizacijama, kako u organizacionom tako i u umjetničkom i izvodjačkom smislu”- istakla je Nikčević.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.