16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kućice za knjige oštećene, knjige ne vraćaju

Kućica knjige
Kućica knjige

Tokom Međunarodne dječije nedjelje u oktobru, zajedno sa volonterima volonterskog kluba JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić” Herceg –Novi,  „Tačka oslonca” i uz idejnu podršku NVO “Naša akcija”, postavljene su na tri lokacije u gradu kućice u funkciji malih biblioteka na otvorenom.

Biblioteke sa besplatnim sadržajem  na javnim prostorima postoje u skoro svakom evropskom gradu, ali i u gradovima nama susednih država. Ne samo da postoje, nego i funkcionišu.

Princip “TAKE A BOOK- LEAVE A BOOK” ili POZAJMI KNJIGU-PODIJELI KNJIGU je zaista moguć i održiv. Izgleda svugde drugo, ali ne i kod nas.  Čak je moguć i u Herceg Novom, jer moramo izdvojiti bibliotekicu na Karači koja je dinamično zaživjela i tokom ova dva mijeseca nije bila nijedan dan prazna niti oštećena.

Biblioteka u ulici Srbina je vječito prazna, iako se sadržaj kontinuirano nadopunjuje. To nas dovodi do zaključka da korisnici ne vraćaju knjige koje su pozajmili prije dva mjeseca. Isti je slučaj sa bibliotekicom u Parku „Boka“. S tim što je neko našao za shodno i da razbije staklo na vratima kućice, ošteti krov i pokuša da je ukloni sa stuba na koji je bila prikačena.

Pitamo se zašto? Možemo i da analiziramo nas kao društvo, da tražimo krivce, prebacujemo odgovornost…Radije ne!

Hajdemo još jednom da pokušamo da ovim putem apelujemo na sve one čitaoce koji su uzeli knjige na čitanje da ih što prije vrate kako bi i drugi mogli uživati u njima.

Nadamo se da smo dovoljno zreli kao građanstvo, te ne moramo posebno apelovati da se biblioteke dalje ne uništavaju, već se to podrazumjeva.

Mala biblioteka na otvorenom
Mala biblioteka na otvorenom

Takođe, moramo naglasiti da svaki slučaj donacije knjiga, sitnih opravki kućica i povratnih informacija o njihovom radu posebno cjenimo. Tako ćemo cjeniti i ako osoba ili osobe koje su slomile staklo na kućici u Parku Boka isto i zamjene.

Promovišemo širenje ideje besplatnih knjiga za sve, te aktivnostima podstičemo dijeljenje i saradnju među građanima.  Herceg Novi ima mogućnost da se ubilježi na Svetsku mapu biblioteka na otvorenom koja je u sklopu internacionalnog projekta Little Free Library:Take a book- Leave a book. To nas ne košta ništa, a čini naš grad ljepšim, pristupačnijim i prepoznatljivijim. Vjerujemo da nam je to svima želja.

Najčitanije