4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kuće spašene, vatrogasci i dalje na terenu iznad Tivta

Veliki šumski požar koji je juče kasno poslijepodne buknuo na obroncima Vrmca u reonu Brština iznad Tivta, ni danas nije do kraja ugašen. Vatra u kojoj je izgorjelo nekoliko desetina hiljada kvadrata borove šume, maslina i drugog rastinja, tokom noći je nošena burom, prijetila da ugrozi kuće u naseljima Komat, Vrijes i Dumidran ali su vatrogasci velikim naporima uspjeli da ih odbrane.

U jutarnjim satima požar je splasnuo ali je i dalje aktivan u nekoliko manjih i međusobno razdvojenih djelova. Više međutim, nema opasnosti za kuće i objekte, a vatrogasci iz Tivta i Kotora u saradnji sa kolegama iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića, i danas su na požarištu. Prema riječima Draga Kordića, načelnika Službe zaštite i spašavanja Tivat, razvučene su tzv. „pruge“ vatrogasnih crijeva uz brdo iznad Vrijesa, kako bi se vodom zasuli i posljednji ostaci požara u najvisočijim zonama iznad tog naselja. Iako je i danas bilo vjetra, Kordić je kazao da nema potrebe za intervencijom protivpožarnih aviona MUP-a, već da će vatrogasci sa zemlje uspjeti da se u potpunosti izbore sa požarom i pogase i posljednje njegove ostake.

Mještani tog dijelaTivta od kojih je većina provela besanu noć strijepeći od požara što se primicao njihovim kućama i pomažući brojnim gasiocima, danas su sa ljutnjom gledali izgorjelu šumu i spaljene obronke Vrmca oko Brština, Komata i Vrijesa. Oni se slažu sa procjenom Kordića da je požar najvjerovatnije podmetnut jer je vatra krenula sa čak tri različita mjesta i ljutito komentarišu da se „zna ko je ta osoba koja već godinama ovdje podmeće požare, ali je neshavtljivo zašto i ranije taj čovjek iz Dumidrana nije uhapšen.“

Izvor:S. L.

Najčitanije