Kuća Iva Andrića – počele pripreme za izvođenje radova

Kuća-Iva Andrića

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji projekta uređenja Kuće Iva Andrića i njenog dvorišta u Herceg Novom. Dok eksperski tim radi na izradi projekta revitalizacije, gradske službe obezbjeđuju preduslove za uspješan početak ovog posla – rade na snimanju terena, odnosno premjeru prostorija, a slijedi i čišćenje unutrašnjeg i spoljašnjeg dijela tog zdanja.

Službenici Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog snimaju  postojeće stanje po osnovu smjernica datih u idejnom rješenju, a sve kako bi u saradnji sa lokalnim Sekretarijatom za prostorno planiranje i izgradnju, Upravom za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture i drugim nadležnim institucijama stvorili preduslove za izvođenje građevinskih radova.

Cilj je da objekat bude priveden namjeni do ljeta 2018. godine.

Preduzeće „Komunalno-stambeno“ zaduženo je za uklanjanje zelenog otpada iz dvorišta. Namjera je da se u okviru projekta parku oko kuće vrati prvobitni sjaj presađivanjem i sadnjom 51 biljne vrste, na osnovu popisa biljaka koje su postojale u vrtu.

Podsjećamo, početkom oktobra održan je prvi radni sastanak predstavnika Opštine Herceg Novi i ekspertske grupe koja radi na projektu revitalizacije Kuće Iva Andrića. Susret je incirala lokalna uprava, vođena  namjerom  da se kuća Nobelovca na Toploj konačno stavi u funkciju.  Predstavnici Opštine iskazali su odlučnost da se objekat revitalizuje na način da ima međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj koji mu pripada, te poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca. Istaknuta je spremnost da se odmah po sačinjavanju plana krene u proces realizacije, te da objekat bude otvoren do naredne turističke sezone.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.