8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kruzer “Costa Mediterrane” čeka plovnu dizalicu YU Briva

Kotor - Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea - foto Boka News
Kotor – Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea – foto Boka News, Drago Brdar

Budući da posada “Costa Mediterranee” nije uspjela sama da podigne tender(čamac) na brod, poslijepodne je angažovana plovna dizalica “BRIV-1” hidrograđevinske kompanije “YU Briv” iz Kotora. Njoj će trebati skoro tri sata da u teglju remorkera iz Lipaca gdje je smještena, stigne do usidrenog italijanskog kruzera.

Prema riječima Željka Lompara, inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, plan je da dizalica “BRIV –1” podigne I na svju palubu spusti tender broj 6, a za to vrijeme posada “Costa Mediterrranee” trebalo bi da otkloni kvarove na sohama, odnosno da zamijeni tzv.kočnicu krmene sohe koja je dva oputa danas otkazala. Nakon što tu privremenu opravku odobri ekspert italijanskog klasifikacionog zavoda RINA čiju klasu ima “Costa Mediterranea”, tender(čamac) će biti vraćen na svoje mjesto na palubi italijanskog kruzera. U protivnom, on će ostati u Kotoru, a kruzer će od RINA-e dobiti tzv. “exemption certificate” za sigurnosnu i opremu za spašavanje, koji će mu omogućiti da privremeno plovi bez jednog od svojih tendera.

Inače, italijanski kruzer je prema prvobitnom rasporedu, trebalo je još u 14 sati da iz Kotora isplovi prema grčkoj luci Argostoli.

Kotor - Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea - foto Boka News
Kotor – Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea – foto Boka News, Drago Brdar

Izvor:S. L.

Najčitanije