17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Krtoljanima preko milion eura za zemlju koju će Vlada dati „Orascomu“

Kamenolom - Radovići
Kamenolom – Radovići

Vlada Crne Gore prihvatila je predlog o sudskom poravnjanju sa nekolicinom mještana Krtola u tivatskoj opštini, vezano za njihovo zemljište u kompleksu bivšeg kamenoloma Velja Spila na Oblatnom.

Po odluci koju je Vladi, radi smanjenje nepotrebnih sudskih troškova predložio zastupnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, iz državnog budžeta će trojici Krtoljana biti usplaćeno ukupno 1.054.440 eura, za ekspropijaciju njihovih ukupno 8.787 kvadratnih metara zemlje u kompleksu nekadašnjeg majdana.

Vlada je inače, prije nekoliko godina, započela postupak eksporopijacije kompleksa kamenoloma Velja Spila i do sada je u nekoliko navrata od građana i preduzeća ekspopiisano oko 100 hiljada kvadrata zemlje, što je državni budžet koštalo skoro 6 miliona eutra, oko tri puta više nego što je Vlada prvobitno računala da će potrošiti za tu svrhu kada je 2009. potpisivala ugovor o investiranju i izgradnji turističkog kompleksa na Luštici sa egipatsko-švajcarskim konzorcijumom „Orascom Develeopment“.

Cijeli bivši kamenolom kojim je nekada gazdovala tivatska firma „Račica“, ključni je dio 1,1 milijardu eura  vrijednog projekta novog turističkog grada Lušica Bay koga na tivatskom dijelu poluostrva Luštica, realizuje „Orascom“, preko svoje crnogorske kćerke firme „Luštica Development“. Kamenolom će postaće ekskluzivni „Thalasso centar“ sa bazenima, spa centrom i elitnim apartmanima ukopanim u kamene litice sa predivnim pogledom na more i zaliv Trašte, a Vlada već godinama pokušava da završi ekspropijacuju privatne imovine u tom kompleksu, kako bi ga i formalno u cjelosti predala „Orascomu“ jer je to jedan od ključnih uslova za zatvranje ugovora sa tom firmom iz 2009.

Samo manji broj vlasnika je na početku procesa ekspropijacije prihvatio Vladinu ponuđenu cijenu od 62 eura za kvadrat zemlje na obali zaliva Trašte, pa su građani većinom pokrenuli sudske sporove i angažovali vještake čija je ekspertiza na kraju cijenu zemlje podigla i do nivoa od 129 eura za kvadrat. Cijena po kojoj će Vlada platiti aktuelnih 8.787 kvadrata zemlje trojice Krtoljana što ih je pred sudom zastupala advokatica  Andrijana Boreta iz Budve, je 120 eura za kvadrat.

Luštica bay
Luštica bay

Inače, sve što se već godinama po sudovima i katastru događa sa zemljištem na Oblatnoj, pokazuje da su mještani Krtola bili u pravu kada su tvrdili da je dobar dio od zemlje na Luštici u privatnom, a ne državnom vlasništvu, a na što se Vlada nije osvrtala. Mještani su to uporno ponavljali prije nego što je premijer Milo Đukanović 2009. sa vlasnikom „Orascoma“ Samihom Savirisom potpisao ugovor o „davanju u dugoročni zakup“, a zapravo prodaji skoro 7 miliona kvadrata zemlje na Luštici. Tvrdoglavo stojeći na stavu da je zemlja državna, Vlada je u međuvremenu na vrat budžetu,  pored troškova za ekpropijaciju navodne državne, a pokazalo se privatne zemlje, koji su u pravilu veći od procjene Uprave za nekretnine, natovarila i ogromne troškove sudskih postupaka. Ceh koji stoga plaćaju svi građani Crne Gore je narastao znatno više od procjena iz 2009., ali niko u državnoj administraciji nakon svega, nije snosio odgovornost.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije