12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Krtoljani traže podršku Opštine Tivat, akciju pokreću i Grbljani

Krtoli – zbor građana

Mjesna zajednica Krtoli očekuje od Opštine Tivat da stane iza njenih zahtjeva prema Vladi, da se promijeni planirana trasa budućeg gasovoda „Nabuko“, a koji po aktuelnom planu, treba da prođe kroz sredinu teritorije te MZ. Zaključeno je to u subotu veče na Zboru građana te MZ, a kojem su prisustvovali i predstavnici Opštine Tivat, ali ne i pozvani predstavnici ministarstava ekonomije, odnosno održivog razvoja i turizma. Ta dva ministarstva stoje iza nacrta Prostornog plana posebne namjene za obalno područje (PPPNOP) i Master plana gasifikacije Crne Gore, a koji predviđaju da se trasa gasovoda sprovede kroz sred Grblja u opštini Kotor, odnosno preko najvećeg dijela Krtola u opštini Tivat i to čak i kroz gusto naseljena područja.

„Zamišljeno je da gasovod prođe kroz selo Đuraševići, potom ide bukvalno kroz sred Radovića i Gošića gdje treba da se gradi distributivno postrojenje za Herceg Novi. Trasa potom ide prema Gornjim Krašićima i ulazi u more kod rta Dobreč i nastavlja dalje za Hrvatsku. To nam nikako ne odgovara jer bi praktično značilo rušenje mnogih kuća u Krtolima, zabranu svake gradnje na velikom dijelu naših imanja zbog velikih tzv. zaštitnih zona za gasovod, odnosno u krajnjem, iseljavanje domicilnog stanovništva koje ovdje živi vjekovima. Tri zaštitne zone oko gasovoda u kojima se važi zabrana ili poseban režim bilo kakve gradnje objekata ili sadnje biljaka široke su 10, 60 i čak 400 metara, što će značajno ugroziti naše živote i obezvrijediti našu imovinu“- kazao je predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević koji je Ministarstvu ekonomije već iskazao primjedbe i predložio alternativnu trasu gasovoda. Po njoj bi sa Radanovića,  kroz industrijsku zonu Kotora, gasovod bio doveden do servisne zine Kukuljina u Tivtu. Tu bi bila  čvorna tačka za gasifikaciju Tivta i odvajanje kraka gasovoda prema Kotoru. Gasovod bi od Kukuljine bio polagan pod morem do Pristana na Luštici, a onda bi u Rakitama gdje već postoji staro  vojno skladište za naftu koje se odavno ne koristi, bilo napravljeno čvorište i odvajanje krakova za Herceg Novi podmorskim najkraćim putem preko kumborskog tjesnaca, odnosno kraka za buduću gasifikaciju polustrva Luštica. Glavna trasa nastavila bi od Rakita prema Dobreču i Hrvatskoj.

Krtoli – zbor građana

“U ovome nismo sami jer je i kompanija “Luštica Development”, najveći strani investitor u Crnoj Gori koja u našem komšiluku gradi turistički grad vrijedan preko milijardu eura,  državi već iskazala svioje protivljene planiranoj gtrasi gasovoda kroz Krtle. Očekujemo da nas u ovome podrži i Opština Tivat, a vjerujem da će o ovome imati što da kaže i drugi veliki ovdašnji strani investitor, kompanija “Qatari Diar” – istakao je Starčević.

On je dodao je da obrađivači Master plana gasifikacije Crne Gore po sopstevnom priznanju, uopšte nisu  konsultovali i uzeli u obzor Prostorno-urbanistički plan Opštine Tivat koji ne predviđa postavljanje gasovoda, kao i da su priznali da bi ovakva trasa mogla da izazove “iseljavanje sela Radanovići u Grblji i sela Radovići u Tivtu”.

Sekretarka za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Tivat Tamara Furtula kazala je da je lokalna uprava još prošle godine tokom javne rasprave oko nacrta PPNOP-a uputila primjedbe “jer smo vidjeli da bi gasovod ugrozio naselja i infrastrukturu” u tom dijelu tivatske opštine. Obećala je da će rukovostvo Opštine podržati nastojanja građana da se gasovod izmjesti.

Dragan Buzdovan iz NVO “Jaz-Mrčevo polje” iz Grblja zahvalio Krtoljanima što su pokrenuli ovu priču i upoznali lojkalnu javnost sa time što joj sprema država.

“Mi ništa o ovome nismo znali, a evo vodimo, da su planirali da gasovodom prekopaju cijeli Grbalj. Moramo se držati zajedno oko ovoga i zatražićemo da nas u ovome podrži i naša Opština Kotor.  Ovdje se vidi da Vlada nema sopstevu viziju razvoja države, već da sve rade ad hoc, kako je kome u inostranstvu interes”- istakao je Buzdovan zaključujući da se mora naći riješenje koje odgovara lokalnom stanovništvu.

“Ako odgovara narodu, odgovaraće i državi Crnoj Gori”- zaključio je on.

Krtoli – zbor građana

OPŠTINA DA BUDE UZ SVOJE STANOVNIŠTVO

“Krtoli čine 54% teritorije Opštine Tivat i očekujemo od gradonačelnice Snežane Matijević da ona i Opština zaštite svoje građane”- istakao je Zoran Đurišić, dok je Starčević kazao da “Opština Tivat kao prostorno najmanja u Crnoj Gori, ne bi trebala da dozvoli da se preko njene teritorije provlači sve i svašta, od regionalne kanalizacije, kablova za Italiju, do gasovoda”.

“Situacija je alarmantna i treba svi da se angažujemo, a Opština da podrži naša nastojanja da gasovod mimoiđe prostor Krtola. Sigurnim korakom život Krtoljana ide nizbrdo”- poručio je Savo Klakor.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije