20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Krtoljani traže da se uklone plovila „Yu Briva“

Plovila „Yu Briva“
Plovila „Yu Briva“

Mještani Obale Đuraševića u Krtolima kod Tivta juče su pozvali inspekcijske organe da preduzmu mjere prema kotorskoj hidrograđevinskoj kompaniji „Yu Briv“ koja na mulu Bazdanj u Krtolima već duže vrijeme drži vezan dio svoje specijalizovane flote tehničkih plovila. Žitelji obale Đurišića iz porodica Ivošević, Dubravčević, Vučetić i Đurišića a koje je formalno podržala i Mjesna zajednica Krtoli, u dopisu nadležnima traže da im ovi „zaštite i odbrane iskonsko pravo na život, vazduh i vodu“ koje im, tvrde, ugrožavaju plovila i radnici „Yu Briva“.

Mještani kažu da „Yu Briv“ već godinama koristi mjesno pristanište mulo Bazdanj – Lukačevina, za dugotrajan privez svog trajekta „Vasilije“ i još nekoliko manjih plovila, a situacija je kulminirala sinoć kada je kotorska hidrograđevinska firma ovdje dovela i jednu od svojih barži i remorker „Yu Briv Vruljica“ koji je registrovan u Hrvatskoj. Nezadovoljni žitelji koji se bave turizmom tvrde da osim što privezani brodovi narušavaju izgled ovog dijela Tivatskog zaliva, sa njih su more dospijeva priljavština , ulje, nafta i masnoće, te da radnici koji na njima rade, prave nesnosnu buku.

„More je ispred naših kuća vrlo prljavo, svako jutro na morskoj površini je masna mrlja koju morske struje kasnije odnose. To se sve dešava ispred naših apartmana. Svi mi imamo dozvole i plaćamo poreze za pružanje ugostiteljskih usluga, ali meni i komšijama jutros su tri porodice turista napustile apartmane zbog buke i prljavog mora.” -ističe jedna od nezadovoljnih Krtoljana Vasko Ivošević. On i njegove komšije juče su pozvale inspekciju sigurnosti plovidbe, ekološku, inspekciju rada, tržišnu i finansijsku inspekciju, JP “Morsko dobro” i Lučku kapetaniju Kotor da se pozabave ovim problemom. Na lice mjesta juče su po pozivu mještana izašli I direktorica TO Tivat Bernarda Moškov i šef kotorske Lučke kapetanije Bruno Brkanović.

On je kazao da mulo Bazdanj zvanično ima status pristaništaa ne privezišta, te da se brodovi na njemu ne bi smjeli duže zadržavati. “Kontaktirali smo menadžment kompanije “Yu Briv” i oni će u ponedjeljak doći u Lučku kapetaniju kako bi se dogovorili gdje da izmjestimo ta plovila. Oni su inače, već godinama suočeni sa problemom nedostatka vezova za svoju flotu i već su u više navrata od države tražili da im odredi mjesto za smještaj tih plovila u vrijeme kada ona nisu radno angažovana, ali do sada nisu dobili odgovor od nadležnih.”- kazao je kapetan Brkanović.

Plovila „Yu Briva“
Plovila „Yu Briva“

U Boki Kotorskoj inače, osim za hidrograđevinska plovila, nema ni zvanično određene ribarske luke, kao ni mjesta gdje se brojni turistički brodovi mogu na duže vrijeme vezati van sezone. Zanimljivo je da čak ni državne službe poput vojske i policije u zalivu nemaju “svoj komad obale” na koji bi mogli vezati svoja plovila. Vlada je naime, do sada u svojim planovima i strategijama, prednost gotovo u svemu dala jahtama i kruzerima, “zaboravljajući” da osim tih vrsta plovila, pomorsku industriju čine i neke druge, vizuelno manje atraktivne, ali neophodne vrste brodova, kao i državne službe koje djeluju na moru, moraju imati mjesto za smještaj svojih plovila.
Siniša Luković

Najčitanije