11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Krtoljani najavljuju radikalne mjere zbog brojnih problema

Sa zbora gradjana
Sa zbora gradjana

Mještani Krtola sa zbora građana te MZ koji je sinoć održan u Radovićima, zatražili su od Opštine Tivat da Direkciji javnih radova Crne Gore ispostavi zahtjev da, za oko 250 hiljada eura koje joj je Opština Tivat pozajmila prije par godina radi opremanja rekonstruisanog vrtića u centru grada, što je tada bila obaveza DJR, obavi rekonstrukciju dotrajale zgrade OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima. DJR do danas Tivtu nije vratila novac koji je toj instituciji 2013 godine „džentlmenskim dogovorom“, ustupio bivši gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS).

„Ministarstvo prosvjete po učeniku, za održavanje škola u Crnoij Gori izdvaja frapantnih 15 centi mjesečno, što znači da naša škola dobija 22,5 mjesečno za sve poslove održavanja dotrajale montežne zgrade izgrađene prije 35 godina. Sada nam treba oko 20 hiljada eura za sanaciju krova koji prokišanjava, a mi toliki novac sami ne možemo sakupiti.“- kazao je predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević dodajući da su MZ i Savjet roditelja OŠ „Branko Brinić“ već preduzeli najhitnije opravke na školskoj zgradi u kome ih je pomogla kompletna lokalna privreda „izuzev supermarketa „Voli“ koji nam nije dao traženih 100 eura“.

Mještani su istakli niz problema koje imaju sa devastiranom lokalnom saobraćajnom infrastrukturom, čestim havarijama na vodovodu od kotorske raskrsnice do Solila i radovima na gradnji treće faze tivatske kanalizacije koji na području Krtola kasne već skoro dvije godine u odnosu na planirani rok i građanima, posebno onima koji se bave turizmom, zadaju velike teškoće. Govoreno je i o dugogodišnjem neriješavanju uzurpacije lokalnih mula i pristaništa, kao i potrebi izmjena aktuelne planske dokumentacije za područje Krtola, pravednijoj fiskalnoj politici kada su nekretnine u pitanju, a mještani su zatražili i zajednički sastanak Odbora MZ Krtoli sa predstavnicima Opštine Tivat i kompanije „Qatari Diar“ kako bi se preciziralo koliko dio plaže u uvali Pržna – Plavi horizont će ubuduće biti dostupan javnosti, kada „Qatari Diar“ izgradi tamo planirano luksuzno turističko naselje.

„Svi naši apartmani ali i imovina uopštem neće vrijedjeti ništa ako izgubimo plaže Pržna i Oblatna jer su one osnovni motiv dolazaka turista u Krtole. Ako nam investitori zabrane pristup obali, postaćemo jedna brodsko-planinska zajednica u sred Boke. Onaj ko se drzne da to napravi, doći će u veoma lošu poziciju“- čulo se na skupu.

Iako pozvani, na zbor građana nisu došli gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS), predsjednik SO i menadžer projekta gradnje kanalizacije Krsto Bošković (SDP), predstavici tivatskog i kotorskog „Vodovoda“, kompanije „Vodacom“ i „Qatari Diara“. Došao je samo direktor Komunalnog preduzeća Rade Popović i predstavnici kompanije „Lušica Development“ koja je redom, dobila pohvale mještana za odličnu saradnju i podršku lokalnoj zajednici. Kako se čulo, jedan od najvećih problema Krtola je nepokriven dio trase regionalnog kanalizacionog sistema Kotor-Tivat-Trašte u Solilima pa se iz otvorenih kanala širi nepodnošljivi smrad, kao i činjenica da se neprečišćene otpadne vode zbog oštećenja na podmorskom ispustu, umjesto na preko 3 kilometra od obale u zalivu Traše, izlivaju djelimično odmah na obali ispod samog izlivnog tornja u blizini uvale Pržna, te u sred zaliva Trašte na oko 800 metara od obale gdje je prekinut podmorski cjevovod. Uprkos tome što je ovaj problem evidnetan već skoro dvije godine, niko od nadležnih iz države i optina Kotor i Tivat, do sada nije preduzeo ništa da se on riješi. Da je ovakvo izlivanje tivatske i kotorske kanalizacije u zalivu Trašte veoma problematično i za njih, kazali su i predstavnici „Luštice Development“ koja tamo gradi 1,1 milijardu eura vrijedan no turistički grad Luštica bay i kazali da obećanja da će se ispust sanirati koje su do sada dobijali od nadležnih, nisu urodila plodom.

„Ako sami ništa ne urade, nadležni ne bi smjeli potcjenjivati akcije lokalnog stanovništva koje će znati kako da brani svoja prava na život u zdravoj životnoj sredini.“- zaključio je Ivan Starčević.

Sa zbora gradjana
Sa zbora gradjana

Hoće više novca iz gradske kase

Član Odbora MZ Krtili Jovan Brinić ocijenio je „sramotnim“ odnos Opštine Tivat prema Krtolima kada su investicije u pitanju, ističući da se na to područje koje obuhvata preko polovine teritorije opštine, „ne ulaže ni hiljaditi dio sredstava koaj bi trebalo“.

„Lani je od 13,8 miliona eura ukupnog, odnosno od 6,6 miliona eura kapitalnog budžeta Opštine Tivat, za projekte u Krtolima, ne računajući kanalizaciju i vodovod koji se gradi zbog obavaze što ih je Opština preuzela prema velikim investiotoraima – „Orascomu“ i „Qatari Diaru“, opredijeljeno samo 50 hiljada eura, ali ni to nije sve realizovano. Ove godine kompletan budžet Opštine Tivat iznosi 14,7 miliona eura, a za Krtole je opredijeljeno sramnih 10 hiljada eura.“- kazao je Brinić dodajui da se to mora pod hitno promijeniti i ulaganja iz opštinske kase za Krtole “drastično povećati da makar dođemo do minimuma vraćanja sredstava, u odnosu na to koliko grad ubira prihoda sa ovog područja“.

Izvor:S. L.

Najčitanije