Krtoli – Zbor građana zbog buduće trase gasovoda

Krtoljani se spremaju za još jedan obračun sa državom koja preko njihovih kuća namjerava graditi infrastrukturu

Planirana trasa gasovoda kroz Crnu Goru

Zbor građana MZ Krtoli u Tivtu održaće se u subotu poslijepodne u Radovićima a jedina tačka dnevnog reda je namjera Vlade Crne Gore da kroz srce Krtola i kroz sred Radovića, ucrta trasu dijela budućeg gasovoda koji iz Azerbejdžana, preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore i Hrvatske, ide ka zapadnoj Evropi.

Prema riječima predsjednika MZ Krtoli Ivana Starčevića, mještani su ogorčeni najnovijom namjerom Vlade koju ona pokušava da sporvede ucrtavajući ovakvu trasu gasovoda u Prostorni plan posebne namjene za obalno podrulje. Starčević je protivljenje građana prenio učesnicima prije par dana na Cetinju održane javne rasprave o Master planu gasifikacije Crne Gore i Izvještaju o strateškoj procjeni uticaja tog projekta na živiotnu sredinu. Za Krtoljane, ali i Grbljane, posebno je problematična namjera Vlade da se dio trase gasovoda položi u zemlju u sred Grblja i Krtola. Naime, nakon što iz mora „izađe“ u uvali Trsteno u Donjem Grblju, gasovod će biti polagan kopnom kroz Donji Grbalj i Radanoviće, do Krtola.

„Zamišljeno je da gasovod onda preko Đuraševića, sredinom Radovića i preko Gošića gdje treba da se gradi distributivno postrojenje za Herceg Novi, ide prema Gornjim Klincima i ulazi u more kod rta Dobreč i nastavlja dalje za Hrvatsku. To nam nikako ne odgovara jer bi praktično značilo rušenje mnogih kuća u Krtolima, zabranu svake gradnje na velikom dijelu naših imanja zbog velikih tzv. zaštitnih zona za gasovod, odnosno u krajnjem, iseljavanje domicilnog stanovništva koje ovdje živi vjekovima“- istakao je Starčević.

On je u ime Krtoljana nadležnima u Ministarstu ekonomije već predložio alternativnu trasu što se tiče dionice gasovoda kroz teritoriju Opšptuine Tivat, a po kojoj bi sa Radanovića kroz industrijsku zonu Kotora, gasovod bio doveden do servisne zone Kukuljina u Tivtu. Tu bi bila  čvorna tačka za gasifikaciju Tivta i odvajanje kraka gasovoda prema Kotoru. Gasovod bi od Kukuljine bio ponovno polagan pod morem do Pristana na Luštici, a onda bi u Rakitama gdje već postoji staro  vojno skladište za naftu koje se odavno ne koristi, bilo napravjeno čvorište i  odvajanje krakova za Herceg Novi podmorskim najkraćim putem preko kumborskog tjesnaca, odnosno kraka za buduću gasifikaciju polustrva Luštica. Glavna trasa nastavila bi od Rakita prema Dobreču i Hrvatskoj.

Starčevič ističe da ovako kako je trasa predviđena sada, nikako ne odgovara hiljadama ljudi koji žive vjekovima na području Krtola i da će se oni zbog toga, ako se ništa ne primijeni, morati seliti sa svojih ognjišta.

On je kazao da će stoga u subotu biti održan zbor građana na koji su Krtoljani pozvali i predstavnike Ministarstva ekonomije i ostalih državnih organa uključenih u planiranje izgradnje gasovoda. Starčević je naglasio da “Krtoljani već imaju debelo iskustvo u borbi protiv takvih regionalnih projekata koji su ugrožavali stanovništvo – od plana izgradnje regionalne deponije, podvodnog energetskog kabla za Italiju, kanalizacionih postrojenja do sada gasovoda” i da će se znati sa time izboriti.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.