Krtoli – tuže i privatnika i državu zbog brodova na pristaništu

Mještani Krtola podnijeli krivičnu prijavu zbog dešavanja na mulu Bazdanj

Mulo Bazdanj

Grupa mještana Krtola kod Tivta preko sbog advokata Petra Samardžića podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv odgovornih u Inspekciji sigursnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, Upravi pomorske sigurnosti, JP „Morsko dobro“ Budva i kompaniji „YU Briv“ iz Kotora, zbog kako navode, uzupriranja javnog dobra – pristaništa mulo Bazdanj u Krtolima i stum u vezi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Ovo pristanište od prošle godine u zakupu je Komunalnog preduzeća Tivat, ali je uprkos tome, „Yu Briv“ nastavio da ga kosriti. Naime, ta firma već godinama na mulu Bazdanj drži vezano nekoliko svojih plovila za izvođenje hidrograđevinskih radova, među kojima su trajekt „Vasilije“ i remorker „Krstio“ a odnedavno ovdje im se pridružio i još jedan „Yu Brivov“ brod – tehničko plovilo „Jovan“ na kome je ukrcan i bivši vojni desantno-jurisšni čamac koga kotorska firma pregrađuje i oprema u specijalno vatrogasno i plovilo za ekološke intervencije.

U krivičnoj prijavi, mještani Krtola i njihov advokat ističu da „Yu Briv“ državnu imovinu mulo Bazdanj “već godinama  zloupotrebljava kao privezište za privredne plovne objekte, iako je mulo Bazdanj u svim zvaničnim državnim dokumentima označeno je kao pristanište sa izričitom namjenom za pristajanje turističkih brodića.”

“Budući da se mještani bave turističkom djelatnošću, u tome su onemogućeni, a plovni objekti koji su nezakonito privezani za morsku obalu narušavaju prirodni ambijent i zaštićenu zonu morskog dobra.”- stoju u prijavi i podsjeća na nalaz inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željka Lompara od 26.avgusta 2015. On je, izašavši na lice mjesta po prijavi građana, utvrdio da su “plovila vezana za pristanište koje nije predviđeno za duže vezivanje plovila”, zbog čega je ispektor zaključio “da je time ugrožena sigurnost pristaništa koje nije predviđeno za duže vezivanje plovila.”

YU BRIV plovila april 2017

Podsjeća se i na više do sada bezuspješnih sastanaka i obraćanja mještana i MZ Krtoli predstavnicima Opštine Tivat, “Morskog dobra” (koji su podržali zahtjve mještana da se plovila “Yu Briva” uklone sa muka Bazdanj) kao i Lučke kapetanije i Uprave pomorske sigurnosti, jer problem do danas nije riješen.

“U konkretnom slučaju se radi o kršenju zakona koje traje već 10 godina i smatramo da je ovo skandalozno ponašanje okrivljenih koji se stavljaju iznad zakona i pokazuju da u Crnoj Gori nema vladavine prava niti jednakosti pred zakonom. Imajući u vidu ignorantski odnos državnih i opštinskih organa vlasti nadležnih za rješavanje ovog problema i dužinu trajanja uzurpacije morskog dobra, kojom se naravno označenom preduzeću pribavlja i protivpravna imovinska korist, opravdano sumnjamo da se u konkretnom slučaju radi o namjernoj opstrukciji odgovornih službenih lica“- stoji u krivičinoj prijavi koju je adnokat Samardžić ovih dana podnio Vrhovnom državnom tužilaštvu, a sa njome je upoznao i Delegaciju EU u Crnoj Gori i gradonačelnicu Tivta dr Snežanu Matijević.

2 Komentari

  1. Neko može u Crnoj Gori da uzurpira sve, da ne plaća ništa i da ne odgovara nikome. Takvi su iznad zakona, to su zaštićena DPS preduzeća. A država se uveliko hvali vladavinom prava i poštovanjem zakona.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.