12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Krtoli – Održana velika vatrogasna vježba

Gašenje požara u zatvrenom prostoru i evakuacija povrijeđenih iz zapaljene zgrade, bila je tema održane velike vatrogasno-spasilačke vježbe koja je priređena proteklog vikenda u Krtolima kod Tivta.

U vježbi održanoj u krugu napuštenog kamenoloma Velja Spila u uvali Oblatna, učestvovalo je 20 pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića pod komandom Milana Vukošića i sedam pripadnika Službe zaštite i spašavanja (SZS) Opštine Tivat sa ukupno sedam specijalnih vatrogasnih i spasilačkih vozila.

„Požari na otvorenom prostoru su nešto sa čime se relativno često srećemo i uspješno nosimo, pa smo za ovu vježbu izabrali mnogo ozbiljniji i opasniji scenario – požar na objektu, te pretragu zadimljenih prostorija i evakuaciju povrijeđenih iz vatre. Ovo je ujedno i prilika da se kao posmatrači, naših novih osam članova, upozna sa dijelom mogućnosti i sposobnosti svojih starijih i obučenijih kolega iz DVD Krtoli.“- kazao je Sefan Kostić, predsjednik tog volonterskog udruženja koje ima ukupno oko 50 članova sa područja Krtola. On je istakao odličnu saradnju koju imaju sa SZS Opštine Tivat čiji je načelnik Drago Kordič takođe pratio vježbu na Oblatnoj.

Vježba
Vježba

Nakon poziva u pomoć, vatrogasima je trebalo manje od šest minuta da iz Radovića stignu na lice mjesta i započnu dobro koordiniranu akciju gašenja u kojoj je učestvovalo ukupno pet timova. Dok je dio dobrovoljaca i profesionalnih vatrogasaca crijevima i uz pomoć ljestvi gasio požar na spratu i u prizemlju zgrade, u zadimljene prostoprije su, korišćenjem izolacionih aparata, ušle njihove kolege i pronašle jednog povrijeđenog koji je odmah evakuisan na nosilima. Cijela akcija od momenta dolaska do zapaljene zgrade, do evakuacije povrijeđenog i potpunog gašenja vatre, potrajala je manje od osam minuta.

Vježba je bila ujedno i provjera u praksi novog TETRA digitalnog radio-komunikacionog sistema kojeg odnedavno koriste SZS Tivat i DVD Krtoli, pri čemu je nova tehnologija pokazala sve svoje prednosti – siguran i čist radio- signal, bez prekida u komunikaciji.

Kostić je naveo da će SZS Tivat i DVD Krtoli uskoro organizovati još jednu zajedničku vježbu sa scenarijom spašavanja unesrećenih iz saobraćajne nezgode.

DVD Krtoli uskoro će imati i vatrogasno-spasilačku službu na moru

DVD Krtoli će za desetak dana biti osposobljeno i da pruža pomoć i na moru, jer je to agilno volontersko društvo nabavilo gumenjak dug 6 metara sa motorom snage 40 konja i auto-prikolicu za njegov transport.

„Gumenjak će bit opremljen i tzv. poptopnom Rosenbauer vatrogasnom pumpom, a na njemu će biti ukrcana posada od 3 vatrogasca, pa će tako Tivat uskoro prvi na Crnogorskom primorju, imati i vatrogasno-spasilačku službu na moru, što nam jako puno znači tokom ljetnje sezone kada nerijetko imamo raznih vrsta incidenata sa jahtama.“- istakao je Kostić dodajući da su čamac i opremu za njega, pripadnici DVD Krtoli obezbjedili iz sopstvenih sredstava.

Najčitanije