10 C
Kotor

Slušaj online radio

Krivokapić – Maršalovu bistu istakao u kabinetu

Perkovic i Krivokapic sa poklonima
Perkovic i Krivokapic sa poklonima

Radni sto predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića od juče krasi i bronzano poprsje osnivača i doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, maršala Josipa Broza Tita.

Malu Titovu bistu, te luksuzni bronzani reljef sa Titovim likom na drvenoj podlozi, kao i veliku jugoslovensku zastavu se petokrakom, Krivokapiću je poklonio predsjednik NVO „Generalni konzulat SFRJ“ iz Tivta Marko Perković, prilikom svoje jučerašnje službene posjete predsjedniku parlamenta.

Perković je tom prilikom Krivokapiću predao kompletnu dokumentaciju vezanu za postupanje te NVO u pokušajima da spriječi sprovođenje u praksi sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade SR Njemačke, po kojem bi posmrtni ostaci njemačkih vojnika stradalih u Drugom svjetskom ratu na teritoriji Crne Gore, bili sahranjeni u krugu vojnog aerodroma Golubovci.

Taj sporazum dviju Vlada Skupština Crne Gore do danas nije ratifikovala, pa je Perković predsjedniku parlamenta skrenuo pažnju na „uzurpaciju nadležnosti zakonodavne vlasti u Crnoj Gori od strane izvršne u slučaju pokušaja sahrane fašista u krugu aktivnog objekta Vojske Crne Gore“ i zatražio da se time pozabave nadležni organi i komisije Skupštine.

„Tito se juče na velika vrata vratio u crnogorske države institucije! Predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću koji je veliki Titov poštovalac i dokazani antifašista, na njegovu izraženu želju da dobije bistu sa maršalovim likom, sa velikim zadovoljstvom sam poklonio to poprsje i ono sada zauzima počasno mjesto na Krivokapićevom radnom stolu. Ovo smatram izuzetno značajnim u vrijeme kada najveće jugoslovenske republike Srbija i Hrvatska vrše oštre desne zaokrete, pa četnički vojvoda na vlasti u Srbiji rehabilituje Dražu Mihajlovića, a njegova koleginica u Hrvatskoj, iz Predsjedničkih dvora na Pantovčaku, izbacuje bistu najvećeg sina naših naroda i narodnosti Josipa Broza Tita. Na Poljudu gdje je prije 35 godina 55 hiljada ljudi plakalo na vijst o Titovoj smrti, sada se pojavio kukasti krst, a uprkos još uvijek nedefinisanom ponašanju mog kolege Miomira Mugoše u Sloveniji sa vijencem za četnike, Crna Gora postupkom Krivokapića ipak dokazuje da je kao i 13.jula 1941, ostala da svima pokazuje pravi put.“- kazao je „generalni konzul SFRJ u Crnoj Gori“ Marko Perković.

On je dodao da je njegov pokojni otac, profesor Miraš Perković, aktuelnom predsjedniku Skupštine Crne Gore, kao srednjoškolcu u Kotoru, predavao marksizam.

„Iako je Ranko bio prva generacija tada novog srednjeg usmjerenog obrazovanja koje se na kraju kao sistem pokazalo lošim, ipak je on lično ostao pravilno usmjeren.“-dodao je Perković. On je predsjedniku parlamenta i lideru SDP poklonio i crvenu legitimaciju vijećnika AVNOJ-a sa rednim brojem 002.

Najčitanije