Krenula implementacija Sporazuma – kontrola i u Opštini Kotor

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

Ako nema što da se krije, onda primjena svakog sporazuma ili dogovora može da krene u relativno kratkom vremenu. Međutim, ovoliko odugovlačenje sa implementacijom Sporazuma o stvaranju uslova za održavanje fer i poštenih izbora, pokazuje upravo suprotno. Imenovana lica za kontrolu po dubinu, morala su da čekaju i do dvije sedmice na pozive iz Opštine kako bi mogli otpoceti sa radom – kaže se u saopštenju iz URA Kotor.

Da podsjetimo: opoziciji je u Kotoru pripalo, da do izbora kontroliše, sledeće: opštinski Budžet (sve prilive i odlive novca) i zapošljavanje, a sve preko imenovanja pomocnika sekretara u Sekretarijatu za finansije…u našoj opštini, kao i kontrola preduzeca čiji je osnivac opština: Komunalno, Vodovod, Direkciju za uredjenje i izgradnju Kotora,Centar za kulturu i Lovanju. Imenovana lica su: Ljiljana Popović Moškov-pomoćnik sekretara u Sekretarijatu za finansije, Srđa Kovačević-član Upravnog odbora u Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora, Petar Igić-član Upravnog odbora u Vodovodu, Adela Barba-član Upravnog odbora u Centru za kulturu, Mladen Živković-član Upravnog odbora u Komunalnom preduzeću, Danijela Vulović-član Upravnog odbora u Lovanji.

Kontrola ima za cilj sagledavanje novčanih tokova i zapošljavanja, ne samo sa pozicija eksternog zakonodavstva, vec i sa pozicija internih pravilnika i kontrole,kako bi bila eleminisana bilo kakva sumnja u zloupotrebu ovih resursa. Kako i na koji način se troši novac građana, koji pune kasu navedenih subjekata, kako i na koji način se naplaćuju prihodi, da li su uspostavljeni mehanizmi kontrole unutar subjekata – kako bi se izbjegla selektivnost, neprincipijelnost i zloupotreba u naplati i trošenju-kako se upravlja procesom racionalnosti i stvarnih potreba u zapošljavanju, predstavljaju najvažnije segmente kojima ce se kontrolori baviti do održavanja izbora.

Pored obaveze da svoje izvještaje šalju koordinatorima zaduženim za implementaciju ovog Sporazuma imenovana lica će redovno informisati i građane Kotora, kako bi iste upoznali sa činjenicnim stanjem na osnovu kojih mogu steci realniju sliku kako se upravlja javnim sredstvima.Informisanje ce se odvijati preko raspoloživih elektronskih i štampanih medija, kao i preko interentskih portala i društvenih mreža.

URA
URA

Pozivamo i sve građane da nam se obrate i pitaju sve ono što ih interesuje, a za što nijesu mogli dobiti odgovor od odgovornih u opštini, bilo da se tiče njihovih ličnih nedoumica, negodovanja i pritužbi, bilo da se tiče potreba informisanosti kako se neki procesi odvijaju u opštinskim službama ili javnim preduzećima – kaže se u saopštenju iz URA Kotor.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.