13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Krenula druga etapa regate „Tisuću otoka“

Završna etapa druge po redu velike međunarodne regate „Tisuću otoka“ krenula je danas u podne iz Tivta. Na put prema 277 milja udaljenom cilju u hrvatskoj luci Rijeka, krenula je flota od 21 broda iz 14 država Evrope sa oko 150 članova posade. Lagani burin koji je po staru regate u Tivatskom zalivu sačekao učesnike, napunio je jedra regataša, a na čelo je odmah izbila, super-maksi jedrilica „Esimit Europa 2“ koja vije zastavu Evropske Unije.

Učesnicu regate među kojima je i osmočlana posada tivatskih jedriličara na krstašu „Tatyana“, na putu do Rijeke jedre na kursu koji podrazumijeva obavezu da se ostrva Sveti Andrija, Lastovo, Vis, Kornat, Premuda, Susak i Unije, ostave sa desne strane broda.

Glavni favorit za pobjedu je ultratehnološka maksi-jedrilica “Esmit Europa 2”, jedan od najbržih brodova na svijetu koji pod povoljnim vjetrom postiže maksimalnu brzinu od impozantnih 38 čvorova. Na tom impresivnom brodu koji je pravi tehnološki dragulj, plovi multinacionalna posada od 18 iskusnih jedriličara iz 11 država svijeta, a skiper je čuveni njemački jedriličar Johan Šuman, trostruki olimpijski šampion i osvajač najprestižnijeg jedriličarskog takmičenja na svijetu – čuvenog America`s Cup-a sa novozelandskim timom “Alinghi”.

“Za sutra popodne je najavljena bura na sjevernom Jadranu, tako da bi mogli oboriti dosadašnji rekored regate “Tisuću otoka” i relaciju od Tivat do Rijeke preći za manje od 24 sata.”- kazao je Šuman kome je najveća briga hoće li imati dovoljno vjetra da napuni preko 1.300 kvadrata jedara na svom morskom bolidu. A kada se to dogodi, “Esmit Europa 2” pretvara u pravu “zvijer koja jede more” i tempom nekog brzog motornog  glisera, prosto leti preko valova.

“Esimit Europa 2” inače, protekla je dva dana u Tivtu bila glavna atrakcija prema kojoj su sijevali blicevi mnogih fotoaparata a ljubitelji mora, brodova i jedrenja, oduševljeni su činjenicom da se u njihovom gradu pojavio brod koji važi za najbržu jednotrupnu jedrilicu na svijetu. Jedrilicu je sinoć posjetio i direktor Uprave za sport Vlade Crne Gore Igor Vušurović.

„Čast mi je što možemo u crnogorskim  vodama da ugostimo jedan od najprestižnijih brodova u ovoj klasi i da damo svoj doprinos ovakvoj evropskoj ideji i putu koji ima ovaj brod i da u njegova jedra utisnemo i naš žig.”- rekao je Vušurović.

“Dolazak ovog broda u Tivat je za jedriličare ono što bi bio igranje “Barselone” na stadionu u tivatskom parku za ovdašnje ljubitelje fudbala, ili ako ste ljubitelj Formule 1, kao da vam je Fernando Aonso došao da po tivatskim ulicama provoza bolid “Ferrari-ja”- slikovito je opisao značaj učešća “Esimnit Europe 2” na regati “Tisuću otoka” i maloj regati “Hiljadu ostrva plus 2”, poznati tivatski jedriličar Ilija Belan.

U menadžmentu Porto Montenegra izuzetno su zadovoljni uspjehom ovogodišnje regate čiji je taj nautički centar suorganizator uz Jedriličarski klub SCOR i Udruženje “Val” iz Rijeke.

“Činjenica da smo lani imali 11, a ove godine već 21 brod i to iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Litvanije, Austrije, Švajcarske, Holandije, Rusije, Slovačke, Mađarske, Češke , Njemačke, Irske i Velike Britanije, te da je recimo sinoć, na svečanosti uručenja nagrada za malu regatu “Hiljadu ostrva plus 2”, bilo preko 220 ljubitelja jedrenja iz cijelog svijeta, govori da je regata “Tisučću otoka” pravi pogodak kada je u pitanju prezentacija ne samo naše marine, već Tivta, Boke i Crne Gore kao jedne od najatraktivnijih destinacija za visokoperformansno jedrenje i velike regate.”- ocijenio je PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić.

Za neke od učesnika regate “Tisuću otoka”, posebno one koji dolaze iz Australije ili SAD, Boka i mala regata “Hiladu otoka plus 2 “ na ruti Porto-Montenegro-Verige-Perast-Verige-Porto Montenegro, vožena prekjuče, bila je kažu, “najljepša obalna regata koju smo u životu jedrili”. Boka im je bila pravo otkrovenje, a prizor dvadesetak krstaša koji se bore za poziciju uz obale peraških otoka, jedan je od najljepših koji se mogu poslati u svijet ljubiteljima nautike.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije