7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Krcić : Strane medije interesuje bezbjednost u Kotoru

Boka kotorska - foto Boka News
Boka kotorska – foto M.Marušić

„Bezbjednosna situacija u našem gradu tokom prošle godine ali i ograničen broj smještajnih kapaciteta nisu uticali na kvalitet turističke i nautičke sezone pa je Kotor u godini za nama posjetilo oko milion turista – kazao je za Radio Kotor direktor Turističke organizacije Mirza Krcić ali i iskazao bojazan da bi situacija mogla da se promijeni.

„Bio sam u prilici da me kontaktiraju i predstavnici nekih inostranih medijskih kuća tražeći komentar na bezbjednosnu situaciju u gradu. Ružna je slika koju smo poslali u svijet i nadam se da će se situacija promijeniti, jer ako ne bude tako onda prije svega neće biti dobro ni za građane ni za posjetioce” – kaže Krcić.

Mirza Krcić direktor TO Kotor
Mirza Krcić direktor TO Kotor

On navodi da je, kada su u pitanju statistički podaci, početak 2017. godine obećavajući.

„Za prvih osam dana broj izletnika i onih koji svoj boravak prijavljuju u našoj kancelariji, veći je u odnosu na isti prošlogodišnji period za nekoliko stotina. To nas svakako raduje kao i činjenica da se povećava broj privatnih izdavaoca smještaja na području naše opštine” – kaže Krcić.

Osvrnuvši se na prošlogodišnje statističke podatke, on ističe da je Stari grad organizovano posjetilo 385 hiljada turista.

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

“Rimske mozaike je obišlo 40 hiljada ljudi, a gradske bedeme 120 hiljada turista. Zabilježeno je pola miliona putnika, zatim 200 hiljada članova posade kruzera, a isto toliko je naš grad obišlo i onih koji su odsjeli na Budvanskoj rivijeri i u Dubrovniku. U Kotoru je boravilo 90 hiljada gostiju koji su ostvarili 400 hiljada noćenja” – navodi Krcić.

Na info punktovima za prijavu boravka stranaca tokom 2016. godine je, kaže, prijavljeno preko 58 hiljada turista i onih koji duže borave na području naše opštine među kojima je najviše ruskih i državljana Srbije. Najveći broj izletnika zabilježeno je iz Velike Britanije (25 odsto), Francuske (14 odsto), SAD-a (12 odsto), Rusije (12 odsto), Turske (9 odsto) te Njemačke (8 odsto).

 

Najčitanije