16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Krcić: Kotor je organizovano posjetilo nešto više od 382.000 izletnika i ovo je rekordna godina

Mirza Krcić direktor TO Kotor
Mirza Krcić direktor TO Kotor

Stari grad Kotor do danas organizovano je posjetilo nešto više od 382.000 izletnika i ovo je rekordna godina, saopštio je juče na zatvaranju zvanične kruzing sezone direktor TO Kotor Mirza Krcić.

„Zbog velikog broja dolazaka turista kruzerima kao i autobusima u toku sezone imali smo saobraćajne kolapse. Projekat izgradnje pothodnika je ušao u plan Direkcije za izgradnju grada Kotora za narednu godinu, međutim zbog političke situacije u Kotoru neizvjesno je kada će doći do realizacije . Ako se ne usvoji budžet Opštine Kotor i Direkcije za izgradnju Kotora u skoroj budućnosti, Opština Kotor će ući u proces privremenog finansiranja, što zanači da će raspolagati sa iznosom od oko 1.400.000 eura, od planiranih 25.000.000 eura, tako da nije za očekivat da se takav projekat realizuje. Biće dovedeno u pitanje funkcionisanje Grada kao i priprema turističke sezone“ – kazao je Krcić.

Kotor zidine
Kotor ulaz na zidine

Zidine – bedeme Kotora ove godine je posjetilo je nešto više od 115.000 turista i ostvaren je prihod od oko 350.000 eura.

„Kontrafor koji se odvojio od zidina je ozbiljna poruka kako lokalnim tako i državnim vlastima da ozbiljno priđemo riješavanju, sanaciji i održavanju kotorskih bedema. Nije problem samo bedema već operativne obale i glavne saobraćajnice kroz Kotor. Smatram da značajni dio sredstava možemo obezbjediti iz fondova EU, zašto imamo primjer iz komšiluka, Ston“ – kazao je Krcić.

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

TO Kotor inače ostvaruje dio prihoda od organizaovanog ulazaka turista u Stari grad Kotor, dio prihioda od obilazka bedema i Rimskih mozaika u Risnu.

Najčitanije