12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Krašići stabilno – požar Solila, stiže međunarodna pomoć iz …

Luštica požar Foto Boka News

Aktuelno stanje u Krašićima stabilno je, a vatra zbog promjene smjera vjetra trenutno ne napreduje prema tom mjestu. Zbog toga je dio vatrogasnih snaga sa tog područja prebačen na Solila, gdje se našto poslije 16 sati požar ponovno rasplamsao i napreduje prema vodo izvorištu Topliš.

Vatreni jezici sežu i do 10 metara, a širenju vatre pogoduje i pojačan vjetar.

Na terenu je i 20-ak vatrogasaca sa 54 protivpožarna vozila, a vatrogascima iz Tivta i Krtola pomažu kolege iz sjevernih opština.

Zbog požara na Solilima trenutno je isključen dalekovod na tom području, pa dio Krtola trenutno nema struju.

Prema riječima komandira Zorana Barbića, očekuje se da će napajanje električnom energijom biti vrlo brzo uspostavljeno, čim vatrogasci budu u dovoljnoj mjeri suzbjeli plamen.

Trenutno gori i na području Đuraševića prema uvali Plavi horizont.

Ukrajina poslala specijalni protivpožarni avion, Bugarska ponudila helikopter
Antonov AN32P

Na tivatski aerodrom nešto poslije 19 sati trebao da sleti specijalni protivpožarni avion iz Ukrajine koji ima kapacitet od osam tone vode, nezvanično saznaju “Vijesti”.

 

Trenutno su u toku pripreme za prijem tog aviona, kao i njegove posade i pratećeg osoblja od devet članova.

Riječ je o avionu tipa Antonov AN32P, specijalno prilagođenoj varijanti istoimenog vojnog transportnog aviona nanijenjenog za gašenje šumski požara većih razmjera.

Ovaj avion koristi Direktorat za vanredne situacije Ukrajine, koji će ga i poslati u Crnu Goru  Vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara i to pri brzini od 240-260 km/h.

Bugari ponudili specijalizovani helikopter za gašenje požara

Predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev obavijestio je predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića o spremnosti Bugarske, kao NATO saveznice i priatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara.

Radev je naveo da bi helikopter u toku sjutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mjestima požara u Crnoj Gori, kao i spremnost Republike Bugarske na svaku drugu pomoć u gašenju požara.

“Iskazujući visoku zahvalnost predsjednik Crne Gore je saopštio da ovo doživljava potvrdom bliskosti i prijateljstva dvije države”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Izvor:S. L.

Najčitanije