Krašići – nastavlja se devastacija obale

Nastavlja se kontroverzna gradnja „na pjeni od mora“ u Krašićima

Krašići obala
Krašići obala

Grupa od tridesetak mještana i vikendaša u Krašičćima kod Tivat uputila je otvoreno pismo i prijavu povodom novih slučajeva kontroverznih građevinskih radova što se u tom tivatskom naselju izvode na samoj „pjeni od mora“.

Prema navodima potpisnika prijave, neimenovani investitor novoizgrađenog objekta na katastarskim parcelama 12/1 i 12/2 KO Krašići „onemogućio je pristup plaži tako što je sagradio betonski zid visine 2 i dužine 6 metara, a koji se prostire i u samo more u dužini od oko 2 metra“.

„Isti investitor je na parceli 12/1 sagradio pontu dimenzija 15 x 8 metara, čime je osim uzurpiranja plaže, zaustavio i prirodni tok morskih stuja, te se sva prljavština zadržava i taloži na obali. Na susjednoj parceli 13/1 se nalazi objekat u izgradnji na kome je investitor položio kanalizacione cijevi promjera 250 mm, za odvod fekalija iz objekta direktno u more, bez ukopavanja do dubine 4 metra od ivice sa plažom.“- stoji u dopisu građana koji traže od nadležnih da intervenišu i spriječe bespravnu gradnju koja mještanima i vikendašima nanosi štetu.

Njihovo pismo i prijava sa potpisima 30-tak građana, upućena je „Morskom dobru“, Komunalnoj policiji i gradonačelniku Tivta Ivanu Novoselu, Ministarstvu turizma i održivog razvoja, kao i Generalnom konzulatu Srbije u Herceg Novom jer je među potpisnicima dosta srpskih državljana koji u Krašićima posjeduju nekretnine.

Problemi sa više ili manje divljom gradnjom i uzurpacijom mora i obale u Krašićima traju već nekoliko godina od kada je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva uređenja prostora, donijala Državnu studiju lokacije za to područje, a kojom je omogućena gradnja ogromnih „turističkih vila“ i kuća za odmor na samoj nekadašnjoj plaži i prirodnoj kamenitoj obali. Jedna od onih koji su to iskoristili i sagradili u Krašićima luksuznu vilu sa temeljima gotovo u moru je i aktuelni ministar finansija dr Radoje Žugić.

IzvorS. L.
Podijeli

1 komentar

 1. Nekada sam voleo Krašiće. Nije bilo vode ili je dolazila tu i tamo, ali smo se snalazili – kad bi nam je na kratko pustili (svakog drugog dana po 2 h), hvatali bismo je koliko smo mogli i kako smo stizali. Neki su sakupljali kišnicu, plaćali cisterne… Usavršili smo bili brzo pranje suđa i veša i tuširanje sa 2-4 litre vode, koju smo grejali uz pomoć sunca (‘flaširanje’ :)). Deca su skakutala po plaži, igrala se… Mi se družili, odmarali, uživali…

  A onda je neko, ima tome par godina, zaboravio da zavrne ventil. Kasnio je taj dan bar četvrt veka u odnosu na obećanja nadležnih, ali neka.
  Naivni i prostodušni vikendaši krenuli da popravljaju davno kupljene bojlere i veš mašine, da sređuju kupatila… Radovali smo se, što neko i na nas misli. I tu bi, u nekom normalnijem vremnu i okolnostima trebalo da bude kraj ove priče, ali… 🙁
  Nije ona (voda) zbog nas, koji smo tamo decenijama, puštena, Sve je postalo jasno već prve ‘vodene’ jeseni kad je teška ‘bolest’ počela da se širi po dojučeranjim plažama – teška mehanizacija, miniranja, beton, majstori…
  Plaže krenule da se smanjuju, kamen, šljunak i pesak da se pretvaraju u beton, uske ulice i prolazi stadoše se dodatno sužavati… Vila do vile, na samoj obali (na “pjenu od mora”), na svuda i zauvek zaštićenom morskom dobru.

  Nije nama puštena voda, već se u Krašićima izlila i ne prestaje da se izliva kanalizacija. Težak se smrad okomio na nas – bahatost svekolika, bezobzirni lopovluk i otimačina, uzurpacija i bezobrazluk…
  Naivni i prostodušni vikendaši se žalili, pisali medijima, udruživali i organizovali, ali spasa ni od koga i ni od kuda.

  Spremam se put Krašića već za par nedelja. Znam, pitaće me deca gde će da se kupaju, kako je čika sa slamnatim šeširom smeo da zagradi našu plažu, zašto viče kad se deca igraju tamo gde se igraju od kad znaju za sebe i zašto im govori sve te ružne reči kad se oni samo igraju…
  Objasniću im nekako, nadam se. Dobra su to deca.

  Objasniće i meni neko, nadam se.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.